Diversiunea eliberării celor doi episcopi sirieni răpiți
Comparând cazul cu eliberarea maicilor de la Maloulla, când monahiile au fost sufocate de către agențiile de presă și de organele guvernamentale siriene, putem spune că liniștea asupra evenimentului în discuție merge spre o altă concluzie. Căci o diversiune creată în jurul eliberării ar putea duce la scăderea presiunilor politice și religioase pentru viața și libertatea celor doi clerici creștini.
Duminică, 30 martie 2014, unele agenții de presă preluate și de sursele media românești anunțau că episcopul ortodox Paul Yazigi și Yohanna Ibrahim, episcop siro iacobit, au fost eliberați. Conform ediției electronice L'Oeuvre d'Orient, cei doi clerici care au fost ținuți ostatici aproape un an de către forțele rebele au fost lăsați liberi în orașul Alep marți, 25 martie 2014.
Informația a fost mediatizată apoi de către APF - Agenția de Presă Franceză, fără multe detalii. Se preciza că cei doi se află la Biserica "Sfântul Ilie" din Alep, în siguranță. În afară de sursa citată, nicio altă veste nu a mai apărut. Având în vedere importanța evenimentului, factorii implicați, presiunile internaționale făcute pentru eliberarea celor doi arhierei creștini, știrea eliberării nu se confirmă, deocamdată. Comparând cazul cu eliberarea maicilor de la Maloulla, când monahiile au fost sufocate de către agențiile de presă și de organele guvernamentale siriene, putem spune că liniștea asupra evenimentului în discuție merge spre o altă concluzie. Căci o diversiune creată în jurul eliberării ar putea duce la scăderea presiunilor politice și religioase pentru viața și libertatea celor doi clerici creștini.
Deși informațiile despre starea lor sunt sărace, neștiindu-se locul detenției și nici identitatea răpitorilor, în procesul eliberării sunt implicați ambasadori ai statelor creștine, patriarhi și episcopi din toată lumea, dar și lideri musulmani precum Marele Muftiu al Libanului și generalul Abbas Ibrahim, șeful Serviciului de Securitate Libanez.