Doi ierarhi la sfinţirea bisericii din Pomârla 2, Dorohoi
Data de 31 august 2013 va rămâne, pentru totdeauna, întipărită în memoria comunităţii din parohia Pomârla 2, Protopopiatul Dorohoi, întrucât, în această zi, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înalt Preasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul românilor ortodocşi din cele două Americi, au sfinţit biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din localitate şi au săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, pr. paroh Tiberiu Oblezniuc a fost hirotesit iconom stavrofor.
Sâmbăta trecută, enoriaşii parohiei Pomârla 2 a Protopopiatului Dorohoi i-au avut ca oaspeţi pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe Înalt Preasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul românilor ortodocşi din cele două Americi, care au sfinţit biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, a cărei construcţie a durat doi ani. La manifestarea religioasă au participat aproximativ o mie de credincioşi din parohia botoşăneană şi din împrejurimi, veniţi să asiste la slujbele săvârşite şi să se închine în sfântul altar. Lăcaşul a fost sfinţit prin stropirea cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. După slujba de sfinţire, IPS Teofan şi IPS Nicolae au săvârşit Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în vecinătatea lăcaşului de rugăciune.
„Cuvântul lui Dumnezeu ne schimbă viaţa“
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Nicolae a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit credincioşilor despre responsabilitatea de a asculta şi împlini cuvântul Mântuitorului Hristos: „Cuvântul lui Dumnezeu ne schimbă viaţa, operează o schimbare a înţelegerii noastre, a raportării noastre la această lume. Cuvântul lui Dumnezeu, dacă este împlinit apoi şi prin taina Sfintei Împărtăşanii, ne schimbă întreaga făptură. Din persoane îndepărtate de Dumnezeu, şi poate în dezbinare unii faţă de alţii, cuvântul lui Dumnezeu ne arată pe toţi mădulare ale trupului lui Hristos şi fii ai Bisericii. Cuvântul acesta care ne schimbă viaţa ne transformă în mărturisitori şi în propovăduitori ai cuvântului. Dacă ne străduim să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu şi să-l împlinim, devenim cu toţii slujitori ai cuvântului şi apostoli în lume“.
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioşilor prezenţi: „Văzând cele ce s-au construit la acest lăcaş de cult şi văzându-vă şi pe dumneavoastră în această incintă frumoasă, înconjurată de zidul bisericii, al clopotniţei, al casei sociale şi parohiale, realizez că această biserică a fost gândul lui Dumnezeu, a fost mila lui Dumnezeu şi ocrotirea Lui asupra tuturor. Căci, iată, puţin câte puţin, v-aţi constituit într-o nouă parohie, care a luat contur, puţin câte puţin, odată cu creşterea în vârstă a părintelui şi odată cu ridicarea şi înfrumuseţarea zidurilor acestei preafrumoasei incinte. Pentru toate, nu avem cuvinte de mulţumit lui Dumnezeu. Face El totul, pe căile pe care le cunoaşte, pentru a duce la îndeplinire dezideratele noastre frumoase, cum ar fi ridicarea de biserici, acolo unde ele sunt necesare“.
„Pe toţi enoriaşii îi consider ctitorii bisericii“
A urmat apoi citirea hrisovului de sfinţire de către pr. Stelian Ciurciun, protoiereu al Protopopiatului Dorohoi, şi cuvântul părintelui paroh Tiberiu Oblezniuc, care a subliniat că lucrările de ridicare a bisericii au fost posibile în special prin contribuţia enoriaşilor: „Vreau să vă spun că tot ce s-a făcut aici s-a făcut cu ajutorul enoriaşilor. Deşi am trecut prin greutăţi, pentru că în 2010 au fost inundaţii, credincioşii nu s-au descurajat şi au continuat să ajute. De aceea, pe toţi enoriaşii îi consider ctitorii bisericii“.
La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Tiberiu Oblezniuc iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au avut o contribuţie deosebită la zidirea bisericii, a clopotniţei, a casei parohiale şi praznicale.
Parohia Pomârla 2 a fost înfiinţată în anul 1994. Începând cu anul 1999, a fost numit preot paroh, aici, Tiberiu Oblezniuc. Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a fost construită din cărămidă între 2002-2004. Lucrările pentru pictură au început în anul 2004 şi au fost terminate în anul 2009.