Două decenii de reactivarea Mănăstirii Copou din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Două decenii de reactivarea Mănăstirii Copou din Iaşi

    • Două decenii de reactivarea Mănăstirii Copou din Iaşi
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Două decenii de reactivarea Mănăstirii Copou din Iaşi
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Două decenii de reactivarea Mănăstirii Copou din Iaşi
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

În Duminica Mironosiţelor, Mănăstirea Copou din Iaşi a aniversat 20 de ani de când a fost reactivată ca aşezare monahală de călugăriţe. Momentul festiv a fost marcat prin slujba Privegherii şi a Sfintei Liturghii săvârşite cu prilejul serbării celui de-al doilea hram.

Mănăstirea Copou din Iaşi a îmbrăcat duminică, 16 mai 2021, straie de sărbătoare. Ctitoria domnitorului Vasile Lupu, închinată Sfinţilor Atanasie şi Chiril şi Duminicii Mironosiţelor, a marcat în ziua cinstirii hramului două decenii de când a fost reactivată. În urmă cu 20 de ani, stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareţa Mănăstirii Copou, alături de câteva monahii de la Mănăstirea Galata din Iaşi, primeau binecuvântare de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, să reînceapă viaţa mănăstirească în sfântul locaş din apropierea Grădinii Botanice din Iaşi. În ajunul hramului, sâmbătă seară (n.r. sâmbătă, 15 mai), un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Privegherii, în prezenţa pelerinilor. Glasurile maicilor, care s-au străduit cu mult timp înainte să înveţe notaţia frumoaselor cântări rânduite pentru această zi, au răsunat atât în locaşul de închinăciune, cât şi în jurul acestuia. Despre curajul femeilor purtătoare de mir care au primit de la îngeri vestea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a vorbit la finalul slujbei protosinghelul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ. În acelaşi timp, părintele Ambrozie Ghinescu le-a felicitat pe monahiile de la Mănăstirea Copou cu prilejul împlinirii a două decenii de slujire şi de jertfă. Duminică dimineaţă, în biserica mănăstirii programul a continuat cu slujba Acatistului, urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de către un sobor de preoţi. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost arhimandritul Arsenie Hanganu, stareţul Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi. După citirea Sfintei Evanghelii, arhimandritul Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a amintit că femeile creștine sunt mărturisitoare ale Învierii lui Hristos în societate. La momentul împărtășirii, numeroși credincioși au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Arhimandritul Arsenie Hanganu a transmis la finalul slujbei mesajul de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la reactivarea Mănăstirii Copou. Petru Popa, administratorul Fermei „Vasile Adamachi” din cadrul Stațiunii Didactice a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a împărtăşit într-un cadru restrâns momentul emoţionant pe care l-a trăit acum două decenii, când Mănăstirea Copou şi-a reluat viaţa monahală.

Scurt istoric

Biserica cu hramurile „Sfinţii Atanasie şi Chiril” şi „Duminica Mironosiţelor” a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul şi-a căutat în toate părţile soţia, mergând pe culmile dealurilor până ce a auzit, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că şi-a găsit soţia sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului şi, drept mulţumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstireşti. Biserica aşezării monahale a fost reactivată ca aşezământ monahal de călugăriţe în anul 2001 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, sfântul lăcaş primind şi al doilea hram, „Duminica Mironosiţelor”.

Citește despre: