Două expoziții noi, în cadrul Romanian Creative Week, la Muzeul Mitropolitan și la Golia

Social

Două expoziții noi, în cadrul Romanian Creative Week, la Muzeul Mitropolitan și la Golia

Vineri, 17 mai, la Muzeul Mitropolitan din Iași și la Mănăstirea Golia au avut loc două vernisaje sub egida Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE. Prima manifestare a avut loc după-amiază, în sala „Baptisteriu”, unde a fost prezentată Expoziția de sculptură „Adam din josul Crucii”, iar de la ora 20.30, iubitorii de artă s-au adunat la Mănăstirea Golia pentru a vizita Expoziția „Eternitatea ca pariu”.

Primul eveniment cultural a transformat pentru câteva momente Muzeul Mitropolitan într-o „sinaxă a îngerilor”, dar și într-o „rememorare a faptului că, precum Adam, oamenii se află la picioarele Domnului Hristos, iar deasupra, Mitropolia crește asemenea unei cruci”. Creațiile realizate de artistul Sorin Purcaru au fost prezentate Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași.

Muzeul Metropolitan are o aură specială și acest spațiul este atât de puternic și încărcat de spiritualitate. Când am văzut prima oară spațiul am zis: „este extraordinar cum voi face să-mi integrez lucrările în acest loc” și am plecat de la lucrarea care definește și expoziția, „Adam din josul Crucii”, pentru că practic noi suntem cumva la picioarele lui Hristos și deasupra noastră crește Mitropolia, asemenea unei cruci. Muzeul este un un loc care mă inspiră. În momentul în care am făcut lucrarea (Adam din josul Crucii n.r.), mi-am dat seama că trebuie să încerc neapărat și un heruvim, și astfel s-au născut două lucrări la care am început să lucrez cu câteva luni înainte de Paște, și în Săptămâna luminată, când am prins câteva zile în care se putea lucra, am finalizat de a doua heruvimul. M-a inspirat și sunt onorat să fiu aici, parte din acesta ansamblu muzeal extraordinar. Sper ca vizitatorii să simt o parte din bucuria pe care o trăiesc eu când fac aceste lucrări. În momentul în care faci o lucrare, ești implicat 100%, ai o trăire care se poate transmite, dacă ești sincer, dacă te ajută Dumnezeu să găsești formele potrivite, ne-a mărturisit Sorin Purcaru.

Muzeul Mitropolitan, deschis la „Noaptea Muzeelor”

Sâmbătă, 18 mai, muzeul din cadrul Ansamblului Mitropolitan este deschis între orele 13.00-21.00, ora 21.00 reprezentând ora de intrare a ultimilor vizitatori. Aici poate fi admirată expoziția de bază a muzeului, precum și expoziția de sculpturi „Adam din josul Crucii”, care se află în sala „Baptisteriu”.

Cred că este cea mai fulminantă ediție din Romanian Creative Week, cea de-a patra de altfel, care se petrece în Iași, mai ales că pe lângă gazdele tradiționale, galeriile de artă private, pe lângă Palatul Culturii, s-a alăturat Mitropolia, prin Muzeul Mitropolitan și prin Turnul Golia. Una din cele mai frumoase expoziții se află în Muzeul Mitropolitan, cea lui Sorin Purcaru, dedicată umanității, dedicată libertății și a modului în care putem percepe sacrul fără ca el să ne fie neapărat relevat într un mod facil și figurativ. Pe de altă parte, evenimentele care au loc la Baia Turcească sau la Uniunea Artiștilor Plastici de pe strada Lăpușneanu cred că arată cam care este pulsul artei contemporane, fiindcă sunt artiști invitați atât din România cât și din Europa și reușești ca privitor să-ți dai seama că nu există o distincție între noi, ca artiști, indiferent de zona geografică. Invit publicul și în Turnul Golia dar și în Palatul Culturii, în Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie, pentru a vedea ce se întâmplă cu școlile de artă, cea din Cluj și cea de la Iași, care nu sunt într-o concurență, dar arată două direcții foarte bine coagulate a ceea ce înseamnă tradițiile, și mai ales modernitatea, prin selecții curatoriale, prin artiști invitați, prin diferite medii de exprimare, a afirmat Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași,

Evenimentul „Eternity As Attempt” de la Golia a debutat cu un moment muzical religios interpretat de Corala „Giocoso”, iar după introducerea făcută de Marlene Herberth, curatorul expoziției, cei prezenți au participat la act artistic simbol de aprindere și ardere a 700 lumânări din ceară curată, care au fost împletite într-o cunună de artista Gabriela Vanga.

Totodată, vizitatorii au putut urmări și o serie de exponate realizate de Ana Maria Micu, Bogdan Gîrbovan și Ciprian Mureșan, aflate în Turnul Goliei.

Expoziția din Turnul Goliei, „Eternitatea ca pariu”, ne vorbește despre cum privim noi, prin lentila noastră lumească, eternitatea din perspectiva vieții noastre, ce facem noi de fapt pentru eternitate și cum ne poziționăm față de aceasta. Am ales niște artiști mari, consacrați, care au arătat lucrările lor mai degrabă în străinătate, și de aceea îmi este și mai mare bucuria că sunt aici, la Iași. Am conceput expoziția ca o călătorie spirituală în care artiștii sunt puși într-o paralelă cu viața monahală, pentru că în același fel, artistul și slujitorul, au acest ritual: în singurătatea cămăruței sau atelierului lor, ei vor să atingă lumina cea eternă, să aibă o stare de revelație. În această seară specială, în curtea Mănăstirii Golia s-a întâmplat un act artistic simbol, realizat de Gabriela Vanga, numit „Corzi cosmice”. Artista împletit 700 de lumânări pentru a ilustra acest spirit luminos care arde, care se transformă, care ne duce cu gândul la trecerea timpului, la viața care se consumă, dar de fapt ceara ne dă această senzație pozitivă, pentru că ea nu dispare, ea doar se modelează și rămâne acolo, dar într-o altă formă. Lumea a apreciat extraordinar de mult Turnul, spațiul pe care nu l-au văzut, probabil, de mult timp. Sperăm să realizăm în continuare lucruri frumoase împreună, a declarat curatorul expoziției, Marlene Herberth.

Despre Romanian Creative Week

Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, reunește timp de 12 zile, în perioada 15-26 mai, peste 1.000 de artiști români și străini în cadrul a 200 de evenimente. În prima săptămână a RCW, vor avea loc zeci de vernisaje ale unor expoziții impresionante, festivaluri de film, de teatru și de dans, concerte și conferințe.

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Detalii despre Romanian Creative Week pot fi obținute pe aplicația RCW, pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, precum și pe conturile rețelelor de socializare ale evenimentului.

Citește despre: