Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite la Kremlin

Știri

Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite la Kremlin

    • Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite la Kremlin
      Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite la Kremlin

      Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite la Kremlin

Două icoane vechi de patru secole au fost descoperite pe turnurile Spasskaya și Nikolskaya de la Kremlin. Ele au fost zidite în perioada sovietică și au fost considerate pierdute pentru o lungă perioadă de timp.

Potrivit unui articol al agenției Interfax apărut azi, 17 mai 2010, două icoane vechi de patru secole au fost descoperite pe turnurile Spasskaia și Nikolskaia de la Kremlin. Ele au fost zidite în perioada sovietică și au fost considerate pierdute pentru o lungă perioadă de timp.

"Icoanele au fost descoperite pe două turnuri (de la Kremlin). Acesta este un eveniment epocal în ceea ce privește descoperirile culturale," a declarat la o conferință de presă susținută de Interfax, Vladimir Yakunin, șeful Consiliului de Administrație al Fundației "Sf. Andrei cel Întâi-Chemat".

El a declarat că Fundația a inițiat reinstalarea icoanelor de pe portile turnurilor de la Kremlin, în anul 2007. Proiectul a primit sprijin guvernamental și binecuvântarea Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei și al Întregii Rusii. În aprilie 2010, experții științifici de la Biroul de știință și restaurare interregională au prelevat probe ale icoanelor de pe turnurile Spasskaia și Nikolskaia. Cercetarea a confirmat ipoteza că icoanele au fost conservate sub stratul de tencuială. Yakunin declară că proiectul "nu se limitează doar la aceste două turnuri; istoricii consideră că există mai multe motive pentru care icoanele de pe cele două turnuri au fost conservate". Serghei Hlebnikov, șeful serviciului de supervizare a Kremlinului este de părere că descoperirea picturilor de pe turnurile Kremlinului este "un eveniment de impact copleșitor".

Conform materialelor istorice existente, turnul Spasskaya găzduiește icoana Mântuitorului, avându-i la picioarele Sale pe Sf. Serghie si Sf. Varlaam. Icoana a fost pictată pentru a comemora salvarea Moscovei de asediul armatei lui Magmet Girey în 1521. Fresca de pe turnul Nikolskaia datează de la sfârșitul sec. al XV-lea - începutul sec. al XIV-lea și îl are pictat pe Sf. Nicolae din Mozhaisk, considerat protector al Moscovei. (În perioada luptelor civile din octombrie 1917, icoana a Sf. Nicolae din Mozhaisk a fost ciuruită cu alice, dar fața lui a scăpat nevătămată, ceea ce pentru locuitorii Moscovei a constituit o adevărată minune).

Într-un articol al aceleiași agenții, apărut în data de 12 mai se arăta faptul că oficialii Bisericii Ortodoxe Ruse consideră că este un adevărat miracol că icoanele vechi au fost descoperite. "Admir eroismul oamenilor care au reușit să salveze aceste icoane. Acesta este un adevărat miracol", a declarat pentru Interfax-Religion pr. Vsevolod Chaplin, Șeful Departamentului Sinodal Biserică și Societate.

El a mai menționat pentru Interfax că "sfinții din icoanele zidite au fost prezenți în Piața Roșie" în zecile de ani ale regimului sovietic, "liderii sovietici, au trecut pe sub ei, parade și demonstrații au avut loc în prezența lor". "Cine știe, poate că numai datorită acestui fapt, lucrătorii de la Kremlin și de la Piața Roșie au fost salvați de la numeroasele nenorociri și, mai ales de la ideologia nebunească din acea vreme", a spus pr. Chaplin.

(traducere și adaptare, Cristina Sturzu)