Două paradigme culturale: Cununia ortodoxă la greci şi la români

Ortodoxia în lume

Două paradigme culturale: Cununia ortodoxă la greci şi la români

Agenţia Reuters a publicat un raport asupra efectelor crizei economice în Grecia. Unul dintre aceste efecte este diminuarea căsătoriilor religioase care erau săvârşite cu o solemnitate aparte, conform tradiţiei şi care costau o avere.

Ceremoniile erau săvârşite în Biserici care debordau de flori, erau împodobite cu zeci de lumânări de un metru îmbrăcate în voal alb, erau împărţite peste tot bomboane, flori şi confetti. Dar, după 6 ani de recesiune, şomajul a devenit ubicuu, tăierile de salarii şi disponibilizările la ordinea zilei, şi căsătoria în stil grecesc este un lux pe care nu mulţi şi-l pot permite. Căsătoriile acum sunt mai discrete, economiile se văd de la invitaţii până la meniu. Numărul de căsătorii în Grecia care s-au oficiat în Biserici a scăzut de la 40 000 în 2008, la doar 28 000 în 2011. Acest lucru este îngrijorător mai ales pentru creştinii ortodocşi greci care din cauza sărăciei preferă o unire civilă care nu este obligatorie atunci când există o căsătorie religioasă, însă este mult mai ieftină. Recesiunea a afectat de asemenea o altă ceremonie religioasă de mare importanţă pentru greci, înmormântarea şi agapa de milostenie de după aceasta.

În România, criza a lovit greu, numărul de căsătorii scăzând de asemenea drastic, însă românii ortodocşi nu reunţă la căsătoria religioasă, care este de fapt Sfânta Taină a Cununiei, singura în care Dumnezeu uneşte pe cei doi miri în iubirea Duhului Sfânt, transformând-i într-un singur trup izvorâtor de viaţă binecuvântată. Cununiile în România nu sunt însă de un lux orbitor, ca în Grecia, fiecare pereche de miri alegându-şi accesoriile în funcţie de buget. Contribuţia pe care mirii o dau benevol la Biserică pentru săvârşirea Tainei Cununiei este aproape întotdeauna mult mai mică decât dă o familie din cele multe darul de nuntă pentru miri. Smerenia şi discreţia unei nunţi pline de iubire sfântă nu pot fi înlocuită cu tot fastul şi luxul acestei lumi, giuvaerele cele de preţ ale unei mirese sunt iubirea, vocaţia de mamă jertfelnică şi de soţie înţelegătoare, florile cele mai de preţ ale nunţii există deja în inima lui Dumnezeu, vor avea ochii celor doi miri şi suflete nemuritoare, iar veşmântul de mire şi de mireasă trebuie să fie fecioria şi curăţia inimii, pline de lumina harului lui Dumnezeu, Mirele de taină al tuturor sufletelor de pe pământ.