A două zi de comunicări, la Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul”
Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul” a continuat și ieri, 14 noiembrie, cu o nouă sesiune de conferinţe, ce a avut loc în Sala „Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial - Iaşi.
După participarea la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Gheorghe” - Catedrala Veche, participanții la colocviu s-au îndreptat către Sala „Iustin Moisescu“, unde a debutat sesiunea I, cu următoarele comunicări: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului și Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord – „Părintele Sofronie așa cum l‑am cunoscut”, Ierom. Melchisedec de la Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” – Essex, Anglia – „Cuvânt duhovnicesc al Părintelui Sofronie către un tânăr”, Georgeos Mantzaridis, profesor emerit la Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic, Grecia – „Amintiri despre Părintele Sofronie”, Monah Nicodim Aghiopavlitul de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos – „Părintele Sofronie ca duhovnic în Mănăstirea Sf. Pavel – Sfântul Munte Athos”. În sesiunea a II-a, ierom. Filotheos Grigoriatul de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos a vorbit despre „Pocăința - centru al vieții în Hristos și al teologiei sfântului stareț Sofronie Saharov”, iar pr. Vasilios Kalliakmanis de la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, a susținut comunicarea „Creșterea copiilor în gândirea Starețului Sofronie Saharov”.
„Pocăința este nimic altceva decât avântul unui suflet de la viața asta biologică către nețărmurire”
Cele două sesiuni au cuprins și înregistrări audio cu Părintele Sofronie, precum și discuții între participanți. Într-o intervenție extraordinară în încheierea celei de-a doua sesiuni a „Întâlnirii cu Duhovnicul”, părintele Rafail Noica a spus: „Ce este pocăința? Descopăr că pocăința este nimic altceva decât avântul unui suflet de la viața asta biologică ‒ și de la un punct încolo plicticoasă ‒ către nețărmurire, către veșnicie. Avântul înseamnă să călătorești undeva, și nu vorbim simbolic. Este o călătorie reală, doar că nu fizică. Pentru a ajunge la Împărăția Cerurilor, la nestricăciune, la sfințenie, la veșnicie, facem o călătorie lăuntrică. Trecând prin anumite experiențe de-a lungul vieții, ajungi să vezi lucruri pe care nu le-ai văzut înainte. Ce înseamnă asta? De unde erai și până unde ai ajuns acum, vezi noi priveliști – iată călătoria lăuntrică, duhovnicească, dar absolut concretă și reală. Ce înseamnă în greacă metanoia, metania? Schimbarea minții de la experiența pământească, limitată, s-o trecem dincolo.”
Ziua s-a încheita cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Paisie Velicikovski, oficiată la Mănăstirea Neamț.
Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul” va continua şi astăzi, 15 noiembrie, cu o nouă sesiune de conferinţe, ce va avea loc la Mănăstirea Neamț.