Duminica Sfinților Strămoși la Catedrala Mitropolitană din Iași. IPS Teofan: „Viața creștină este o viață a bucuriei”

13 Decembrie 2020 11:24 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În această dimineață, 13 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit un diacon.

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, numită de Biserică și Duminica Sfinților Strămoși, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în intervalul orar 6.30 - 8.00, la Catedrala Mitropolitană. Ieșenii prezenți au respectat recomandările medicale și s-au rugat dimpreună cu ierarhul lor la slujba arhierească. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții catedralei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a afirmat în predica duminicală că viața creștinului este o viață a bucuriei: „În Epistola către Coloseni, Sfântul Apostol Pavel ne mărturisește marele adevăr, că Hristos este viața noastră. El se află întru toate și întru toți. Aceeași mărturisire o face Sfântul Apostol Pavel și în Epistola către Romani, spunând că de la Hristos, prin El și întru El, sunt toate cele din cer și cele de pe pământ. Se mărturisește prin aceasta că Hristos este în centrul viețuirii umanității, în centrul universului, în centrul celui care se regăsește pe sine în relație cu Dumnezeu. La o primă și de suprafață vedere, viața creștină este văzută ca o viață foarte grea. Această abordare nu este cu totul greșită, pentru că afirmă Scriptura: «toţi care voiesc să trăiască cucernic în Hristos Iisus vor fi prigoniţi». Domnul Hristos vorbește despre poarta cea strâmtă, prin care intră cel care se leapădă de sine, își ia crucea și merge după Domnul. Sfântul Isaac Sirul mărturisea că «viața creștină este o cruce zilnică». În același timp, ca urmare a acestei cruci, viața creștină este o viață a bucuriei. «Bucurați-vă și iarăși zic, bucurați-vă!» este cuvântul care răzbate paginile Scripturii și viața Bisericii, în esența ei”.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Celestin Ignat a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bradu din Protopopiatul Ceahlău, județul Neamț. La final, credincioșii au primit anafura într-un ambalaj special și au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit.

Vă invităm să vizionați și: (Video) IPS Teofan: „Hristos este în centrul viețuirii umanității”​

De la același autor

Ultimele din categorie