Echipamente de testare COVID-19 în valoare de 100.000 de euro, donate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Joi, 26 martie, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a semnat contractul de achiziție a două echipamente principale pentru testare COVID-19, precum și kituri de testare pentru 2.000 de probe. Acestea vor fi donate Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, pentru a veni în sprijinul luptei împotriva acestui nou virus.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va dona Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava două aparate de testare pentru COVID-19, cu kit-urile necesare. Este vorba de un aparat pentru extracție Exiprep 48 DX (48 de probe odată) și altul Exicycler 96 RT PCR, 5 Canale, Calculator inclus (96 teste), ce vor fi achiziționate prin SC Praxis Medica SRL din Iași. Totodată, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va achiziționa și 2.000 de bucăți de AccuPower SARS-CoV-2 Real-Time PCR kit, după cum reiese dintr-o adresă trimisă de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților către Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Aparatele și kit-urile de testare comandate urmează să ajungă la Suceava săptămâna viitoare.

Primul aparat a costat 24.000 de dolari, iar cel de-al doilea, 23.000 de dolari. Dacă adăugăm și cele 2.000 de teste PCR a câte aproape 100 lei fiecare, și mai punem și TVA-ul, suma totală a donației Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților către Spitalul Județean se ridică undeva în jur de 100.000 de euro.

„Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!”

Ce anume a determinat Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să se implice și să facă aceste donații? La această întrebare ne-a răspuns Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Este un gest cât se poate de firesc. În Suceava sunt multe cazuri de persoane simptomatice, dar și contacți ai acestora, care necesită a fi testate. Până acum, testele se trimiteau la Iași, iar rezultatul venea greu. Dacă testarea se face pe plan local, suntem mult mai operativi în depistarea și izolarea cazurilor. Desigur, nu e suficient doar să identifici pacientul infectat; este nevoie și de tratament adecvat și de condiții speciale de spitalizare și de echipamente de protecție pentru medici, asistente etc. Dar, cu mila Domnului, vom încerca să ajutăm în continuare. Părintele Arhiepiscop Pimen a fost dintotdeauna săritor la nevoile semenilor, «frații mai mici ai lui Hristos», cum amintește deseori. Aș mai zice că ne implicăm pentru că acum e vreme și de rugăciune, dar și de acțiune. Faptele bune sunt mai primite atunci când și acolo unde este nevoia mai mare. Și o facem cu nădejdea că Domnul va primi zbaterea aceasta, a tuturor, ca semn de dragoste față de aproapele. Și ca semn de pocăință. Pentru care să se milostivească Dumnezeu”.

La final, ierarhul a transmis și un mesaj pentru credincioșii bucovineni, greu încercați în aceste zile: „Spun cu durere, dar și cu multă nădejde: deși ne e greu, să punem în inimă credința tare că nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu. Și, pe cât de mare va fi pocăința noastră, mărturisirea neputinței noastre înaintea Lui, pe atât de repede va veni și izbăvirea. Domnul vrea întoarcerea noastră către El. Și cu El fiind, moartea nu mai are putere. El este Viața și Lumina și Izbăvirea noastră. Și a promis că va fi cu noi, în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor. Și îi rog, din suflet, pe credincioșii din Bucovina: Nu vă pierdeți nădejdea! Cu noi este Dumnezeu, așa cum cântăm în Postul Mare! Se fac rugăciuni în toate mănăstirile și bisericile pentru voi! Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina: Sfântul Voievod Ștefan, Sfinții Ierarhi Leontie și Iacob Putneanul, Sfinții Cuvioși Daniil Sihastru și Sila, Paisie și Natan. Ei vor mijloci pentru noi înaintea Domnului! Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!”.

Donațiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților nu se opresc aici. Iată ultimul mesaj transmis pe o rețea de socializare de reprezentanții eparhiei:  „Cu Dumnezeu într-ajutor! E vreme de rugăciune, dar și de multe fapte bune! O faptă bună o cheamă pe alta. La Spitalul Județean Suceava este nevoie de mai mult. În urma semnalelor de încurajare din ultimele zile, intenționăm să achiziționam mai multe kituri de testare (pe lânga cele 2000 comandate deja). La fel, este nevoie de aparatură suplimentară pentru susținerea cazurilor grave de îmbolnăvire, precum și de alte materiale și echipamente. Dacă dorești să te alături acestei inițiative, poți ajuta cu o donație în contul deschis special în acest sens: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014 , BCR Suceava - Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Binecuvintează Doamne, pe cei ce ajută și le răsplătește cu darurile Tale! Mâini împreunate în rugăciune și mâini împreună lucrând fapta cea bună!”.

De la același autor

Ultimele din categorie