Elevi olimpici și performeri ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Educaţie

Elevi olimpici și performeri ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Odată cu reluarea olimpiadelor și concursurilor de către Ministerul Educației, după perioada de restricții cauzate de noua pandemie, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, continuând o frumoasă și îndelungată tradiție, a înscris în palmaresul olimpic școlar rezultate meritorii.

În perioada 26-29 aprilie 2022, în municipiul Timișoara, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei. Elevii de la specializarea Teologie – Patrimoniu cultural, care au reprezentat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pregătiți de către prof. Dan Ţârdea, au impresionat comisia națională de evaluare prin calitatea lucrărilor realizate la secţiunea „Conservare-restaurare bunuri culturale, Patrimoniu cultural – pictură de icoane”, obținând, două premii I: Ungureanu Nicolae din clasa a XII-a și Horneț Florin din clasa a XI-a.

În perioada 26-30 aprilie 2022, în cadrul Olimpiadei Naționale de Religie – cultul ortodox, pentru seminarii și licee teologice, clasele IX-XII, renumita școală teologică nemțeană a obținut mai multe rezultate deosebite, după cum urmează: elevul Cecan Dan, îndrumat de pr. prof. Viorel Laiu, directorul școlii teologice, a obținut Premiul al III-lea la disciplina Studiul Noului Testament; elevul Bora Andrei Rareș, din clasa a IX-a, îndrumat de prof. Mirel Gălușcă, a obținut premiul al II-lea la disciplina Studiul Biblic al Vechiului Testament; elevul Cojocaru Vlad din clasa a XII-a, îndrumat de pr. prof. Vasile Păvăleanu, a obținut un premiu special la disciplina Teologie Dogmatică, iar elevul Miculici Ion, din clasa a XI-a, îndrumat de arhim. prof. Mihail Daniliuc, a primit din partea organizatorilor Olimpiadei un premiu special pentru disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe.

La faza județeană a olimpiadelor pentru celelalte discipline, elevii seminariști nemțeni s-au clasat pe locuri fruntașe. La Olimpiada pentru limba engleză, elevul Bora Andrei Rareș, din clasa a IX-a, secția Teologie ortodoxă, coordonat de prof. Paula Solomeia, a obținut locul întâi. La Olimpiada județeană de Cultură și Spiritualitate, eleva Maria Ciocan din clasa a XI-a, secția Patrimoniu cultural, coordonată de prof. Cristina Grigore și prof. Mirel Gălușcă, a obținut premiul al III-lea.

De asemenea, elevii seminariști au mai participat și la alte concursuri internaționale, naționale și regionale obținând locuri fruntașe. Astfel, 26 de elevi ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, secția Patrimoniu cultural, coordonați de prof. Oana Grădinaru, au participat la cea de a XLI-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Vizuale „Small Montmartre of Bitola”, Macedonia de Nord, desfășurat în luna februarie 2022. Grupul a obținut Diploma ,,Colecție Specială” (Best Collection) și premii individuale: Golden Palette – Axinte Alexandra, Costache Ecaterina, Juganariu Parascheva, Morar Teodora.

Corul școlii, „Gloria Dei”, dirijat de prof. Adrian Cojocaru, a obținut Premiul al II-lea la Festivalul-concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XXX-lea, desfășurat în ziua de 27 martie 2022, iar elevul Mihalache Eugen, pregătit de pr. prof. Marius Brumă, spiritualul Seminarului, a obținut premiul al III-lea, în cadrul celei de-a doua sesiuni a concursului online de muzică psaltică pentru soliști și grupuri, an 2022, în cadrul IBMF (Iași Byzantine Music Festival).

Atât directorul școlii, pr. prof. Viorel Laiu, cât și întreg corpul profesoral au fost alături de elevii performeri, felicitându-i și încurajându-i să continue frumoasa și asidua pregătire, căci orice reușită a lor aduce multă bucurie nu doar lor – ci și părinților lor, profesorilor care i-au pregătit, dar și Bisericii lui Hristos, în general, care-i binecuvintează pe drumul cunoașterii și-i cheamă la slujiri mai înalte spre propășirea întreg neamului nostru românesc. 

Citește despre: