Elevii de la Școala „Dimitrie A. Sturdza” din Iași, în vizită educativă la Mănăstirea Frumoasa
Peste 20 de elevi ai Școlii gimnaziale „Dimitrie A. Sturdza” din Iași, împreună cu profesorii lor, au vizitat în această dimineață, 23 octombrie, Ansamblul Mănăstirii Frumoasa. Cu această ocazie, elevii au aflat informații despre ansamblul monument-istoric mănăstiresc, despre pictura murală și despre catapeteasma Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, despre ce înseamnă o icoană și restaurarea acesteia. Spre finalul vizitei, elevii au participat la un atelier interactiv și au admirat creațiile realizate de colegii lor, care participă în această perioadă la o expoziție-concurs vernisată în sala mare a Palatului de pe Ziduri.
Evenimentul care a avut loc miercuri la Mănăstirea Frumoasa este încadrat în „Proiecte PFU de restaurare componente artistice din Biserica Sf. Voievozi a Mănăstirii Frumoasa din Iași”, care se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Centrul Cultural Misionar „Doxologia” și Școala gimnazială „Dimitrie A. Sturdza”, și care este finanțat prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, derulat de Institutul Național al Patrimoniului București. Prin vizita elevilor s-a dorit prezentarea ansamblului monahal monument-istoric și a valorilor oferite, dar și realizarea unei expoziții de desene cu tematică referitoare la monumentul istoric.
Vizita a început în biserica mănăstirii, acolo le am prezentat copiilor câteva aspecte din istoria așezământului, despre biserică, despre ansamblul monument-istoric, apoi am mers în Muzeul Mănăstirii Frumoasa, unde conf. univ. dr. Mina Moșneagu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” le-a explicat copiilor care sunt pașii, care este procesul restaurării unei icoane, cu toate detaliile care țin de această frumoasă meserie. Atelierul a fost gândit pentru ca elevii să fie acomodați cu restaurarea picturii și a icoanelor. Le-am pregătit câteva planșe cu icoana Sfântului Mucenic Eustatie, pe care o avem ca pictură murală în biserica mănăstirii, iar copiii au trebuit să identifice scene din viața Sfântului Eustatie. Nu a fost un lucru ușor pentru că pictura este destul de deteriorată și nu se mai recunosc foarte bine toate detaliile dar i-am ajutat cu fragmente din viața sfântului, ei au citit aceste fragmente și au încercat să identifice scenele în pictura mare și apoi să încerce să o transfere pe o coală de bloc de desen. În general copiii, și mai ales în momentele în care au aceste activități extrașcolare, sunt destul de efervescenți, sunt bucuroși, sunt și emoționați pentru că este un un mediu nou, dar sunt bucuroși și curioși să afle, să vadă și să cunoască. Pe data de 12 noiembrie avem programat încă un eveniment, „Ziua Porților Deschise” la Mănăstirea Frumoasa, și atunci vor veni specialiștii care se ocupă acum de proiectul de finanțare pentru restaurarea picturii murale și a catapetesmei din biserică și vor prezenta rezultatele acestui proiect. Totodată vom avea și premierea pentru expoziția de desene, care a început astăzi. În această perioadă, începând de astăzi, 23 octombrie, până pe 12 noiembrie, toți vizitatorii și închinătorii mănăstirii vor avea posibilitatea să viziteze expoziția de desene a copiilor din clasele V-VIII de la Școala Sturdza și să aleagă un desen câștigător. Va fi destul de greu pentru că toate desenele sunt foarte frumoase și reușite, ne-a mărturisit maica Ecaterina Berariu.
Acest proiect și-a propus totodată conștientizarea importanței monumentului în comunitatea ieșeană, în societate, precum și implicarea comunității patrimoniale în demersul de restaurare a unui monument istoric.
În această zi a avut loc o activitate cu elevii școlii din vecinătate, Școala „Dimitrie Sturdza”, în cadrul unui proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin apelul Timbrul Monumentului pe 2024, proiect în cadrul căruia mănăstirea are ca parteneri școala menționată, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Doxologia Media. Astăzi elevii au luat contact cu istoricul mănăstirii, au primit informații legate de pictura murală și de iconostasul din Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a mănăstirii, au aflat ce înseamnă o icoană și cum se restaurează o icoană. De asemenea, alți elevi ai școlii au realizat câteva desene, având ca temă ansamblul monument-istoric. Lucrările sunt expuse în „Palatul de pe Ziduri” și vă invităm, cu acest prilej, să vizitați expoziția noastră, a afirmat Alina Nistor, manager de proiect.
Școala „Dimitrie A. Sturdza” din cartierul Frumoasa, care are un număr de 827 de elevi, este partener în cadrul acestui proiect și, prin intermediul săptămânii „Școala altfel”, a realizat în „Palatul de pe Ziduri” din cadrul ansamblului monahal o expoziție tematică prin care vizitatorii pot vota cele mai frumoase creații. Aceste desene, care reprezintă ansamblul monument-istoric, vor fi premiate pe 12 noiembrie, de Ziua Porților Deschise la Mănăstirea Frumoasa.
Mulțumim partenerilor noștri, Mănăstirii Frumoasa, care și de această dată, în săptămâna „Școala altfel” ne-a oferit această oportunitate de a descoperi noi aspecte ale așezământului. Cu mult drag am apreciat această deschidere a mănăstirii de a veni în sprijinul școlii noastre pentru a putea cultiva, în sufletele elevilor noștri, tradiția de pictură, tradiția de cultivare a monumentelor istorice, tradiția de prețuire a acestora, și de ce nu, în „Școala Altfel”, într-adevăr elevii să aibă șansa de a lucra cu niște specialiști în domeniu, în această latură a reconstituirii locașurilor de cult, a picturii religioase, ne-a relatat prof. Elena Mocanu, directorul Școlii gimnaziale „Dimitrie A. Sturdza” din Iași.
Evenimente duhovnicești și culturale la Frumoasa
Vineri, 8 noiembrie, cu prilejul hramului mănăstirii, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Marți, 12 noiembrie, va avea loc Ziua Porților Deschide, iar cu această ocazie vor fi prezenți diferiți specialiști în restaurare, care vor prezenta rezultatele acestui proiect.