Elevii unei școli din Iași au vorbit despre fake news și good news
Penultima săptămână din Postul Nașterii Domnului a fost marcată la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași de activitatea „Adolescentul contemporan – între fake news și good news”.
Vineri, 16 decembrie 2022, elevii claselor a VII-a C, a VIII-a A și a VII-a B au avut ocazia să primească răspunsuri la o serie de întrebări care privesc veridicitatea informațiilor din spațiul online: „Ce este un fake news?”, „Citim (înțelegem) oare ce citim?”, „Cum se naște un fake news?” Cum combatem fake news-ul? „Ce înseamnă termenul „clickbait?”, „Cine câștigă și cine pierde în urma fake news-urilor?”, „Care este atitudinea Bisericii și ce alternativă propune aceasta?”
La toate aceste întrebări ale adolescenților a stat la dispoziție Flavius Popa, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și jurnalist în cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Iașilor.
De asemenea, invitatul nostru le-a împărtășit elevilor momente din experiența sa de jurnalist, explicându-le totodată și impactul pe care îl are mass-media asupra publicului, în special asupra generației tinere.
Nu în ultimul rând, elevii au fost rugați să redacteze diferite materiale de presă de tip fake news pentru a conștientiza impactul negativ pe care îl pot avea asupra propriei persoanei, dar și asupra cititorilor.
În final, tinerilor li s-a oferit exemplul Jurnalistului ideal, cel al Mântuitorului Iisus Hristos, Care prin Evanghelia Sa (Vestea cea bună) ne poate elibera (Ioan 8:32) din „mrejele” dezinformării. (prof. Alin-Dragoș Fârtăeș, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași)