Emisiune de mărci poştale, dedicată celui mai mare dramaturg român

Social

Emisiune de mărci poştale, dedicată celui mai mare dramaturg român

    • Emisiune de mărci poştale, dedicată celui mai mare dramaturg român
      Emisiune de mărci poştale, dedicată celui mai mare dramaturg român

      Emisiune de mărci poştale, dedicată celui mai mare dramaturg român

Sub egida 2012 -  „Anul Caragiale“, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată dramaturgului Ion Luca Caragiale, pentru a marca 100 de ani de la moartea celui care a fost unul dintre cei mai mari scriitori români.

Declarat „Anul Caragiale“, 2012 este şi anul în care Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată acestui eveniment. Aceasta este alcătuită dintr-un singur timbru, cu valoarea nominală de 5 lei, ce prezintă portretul foto al marelui maestru, la care se adaugă o coliţă dantelată, ilustrând fragmente ale ansamblului „Caragialiana“. De altfel, această emisiune de mărci poştale poate fi deja achiziţionată, începând de luni, în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Născut în 1852, descendent al unei familii de actori, Ion Luca Caragiale a rămas în istoria literaturii române prin fabuloasele sale nuvele şi piese de teatru.

Celebre rămân însă comediile sale: „O noapte furtunoasă“, „O scrisoare pierdută“, „Dâale Carnavalului“, „Conuâ Leonida faţă cu reacţiunea“, dar şi drama „Năpasta“ sau „Momente şi schiţe“.

În opera sa, Caragiale şi-a ales personajele din toate mediile sociale, de la politicieni la oameni din justiţie, din mica burghezie, presă, învăţământ, funcţionari publici, oameni bogaţi, reprezentanţi ai lumii mondene, dar şi parveniţi.

Ca un pictor desăvârşit, el reuşeşte să redea pitorescul Bucureştiului şi al provinciei de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, plimbându-ne prin saloanele vremii, berării sau prin agitaţia străzii. Comicul, tragismul şi fantasticul definesc esenţa operei caragialiene şi trasează, din punct de vedere al problematicii, viziunii, stilului şi tipologiei acestei opere, limitele teatrului românesc.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, organizat în toamna acestui an de Uniunea Teatrală din România (UNITER) la Bucureşti, ce se va desfăşura sub egida 2012 - Anul „Caragiale“, vor fi prezentate opere ale lui Caragiale, montate anul acesta pe scenele teatrelor din România.