Sfânta Cuvioasă Xenia, sărbătorită în Episcopia Giurgiului

25 Ianuarie 2014 10:15 Episcopia Giurgiului

Ieri, 24 ianuarie 2014, când Biserica Ortodoxă a sărbătorit-o pe Sfânta Cuvioasă Xenia, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica „Sf. Ioan Rusul şi Sf. Cuv. Xenia” din localitatea Comana, Protopopiatul Hereşti.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost aduse spre închinare de la Catedrala Episcopală din Giurgiu părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul eparhiei Giurgiului a vorbit despre viaţa pilduitoare a Sfintei Cuvioase Xenia. Rămasă văduvă la doar 26 de ani, Sfânta Xenia devine un model de rugăciune, milostenie și asceză desăvârșită. Pentru sfintele sale nevoințe, Dumnezeu a învrednicit-o încă din timpul vieții cu darul înainte-vederii și al vindecărilor. De aceea, Fericita Xenia este una dintre cele mai iubite sfinte ale întregii Ortodoxii, a încheiat Preasfinția sa.

Ierarhul a săvârşit apoi o slujbă de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.

La final, Preasfinția sa i-a oferit părintelui Florinel Ulmeanu o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Xenia și volumul colectiv ,,Cuvântări și predici”, editat de Arhiepiscopia Bucureștilor. De asemenea, credincioşii prezenţi la acest moment important din viaţa parohiei au primit ultimul număr al publicaţiei „Familia Ortodoxă”.

(Sursa: episcopiagiurgiului.ro)

Ultimele din categorie