Episcopia Hușilor înființează un comitet de sprijin comunitar pentru persoanele aflate în situații de risc

17 Martie 2020 16:02 Episcopia Huşilor

În contextul epidemiei cu virusul COVID-19, în care se preconizează creșterea accentuată a numărului persoanelor care se pot afla în stare de carantină sau izolare la domiciliu, precum și a persoanelor vârstnice care sunt în imposibilitatea de a se deplasa sau care prezintă multiple afecțiuni cronice grave, Permanența Consiliului Eparhial Huși a decis înființarea unui Comitet de sprijin comunitar pentru cazurile sociale amintite, la nivelul Centrului Eparhial, a protopopiatelor și a parohiilor, care să vină în sprijinul celor menționați anterior, precum și pentru orice alt context de maximă necesitate socială.

La nivelul Centrului Eparhial, coordonator este desemnat părintele consilier Vladimir Beregoi, iar membri, părintele secretar eparhial Marin Tudorică și părintele inspector Dragoș Trofin.            

Tot la nivel eparhial, toți cei 42 de angajați ai Asociației Filantropia Ortodoxă Huși sunt implicați direct, la nivelul comunităților (Bârlad, Huși, Ghermănești, Fălciu, Boțești) în ajutorarea celor vulnerabili în acest context, asigurând alimentele de bază și medicamentele pentru persoanele vârstnice aflate în serviciul de îngrijire a centrelor, precum și a cazurilor semnalate de comitetele acum înființate.

La nivel de protopopiate (Vaslui, Bârlad, Huși) s-a alcătuit un comitet coordonat de protopopul locului și constituit din protopop și alți trei preoți (1 în mediul urban, 2 în mediul rural), iar la nivelul fiecărei parohii s-a înființat un comitet de sprijin alcătuit din preotul paroh, cântărețul bisericesc și consilierii/voluntarii parohiali.

Preoții parohi vor colabora pentru identificarea și sprijinul persoanelor aflate într-una din categoriile de risc amintitecu comitetul pentru situații de urgență constituit la nivelul primăriilor.

Scopul acestor comitete este să identifice cazurile vulnerabile (persoane în vârstă, nedeplasabile, persoane aflate în carantină sau izolare), să răspundă solicitărilor acestora, asigurând alimentele de bază necesare sau alte nevoi stringente și să organizeze un plan concret de răspuns în timp util pentru acestea.

Împărțirea ajutoarelor se va face cu respectarea tuturor normelor igienice prevăzute de contextul actual.

Îndemnăm pe toți cei aflați în categoriile de risc amintite sau cei care au cunoștință de astfel de persoane, să apeleze cu încredere și deplină responsabilitate la numerele de telefon enumerate la finalul comunicatului.

În această perioadă, preoții oferă credincioșilor asistență religioasă în biserică și la domiciliu – la cerere.

Vizita pastorală generală anuală (Molitfa Paștilor), care se face conform tradiției locului, la casele credincioșilor, nu se va mai efectua.  

Reiterăm îndemnul de a spori rugăciunea și faptele bune și de a nu ne pierde liniștea și credinţa în Dumnezeu, stări pe care trebuie să ne străduim să le transmitem tuturor celor cu care intrăm în contact.

Numere de contact:

Centrul Eparhial Huși:

Pr. Vladimir Beregoi: 0746.894.280

Secretariat : 0767.470.048

Protopopiatul Vaslui:

Pr. Adrian Chirvasă: 0740.657.576

Protopopiatul Huși:

Pr. Marius Cătălin Antohi: 0769.223.070

Protopopiatul Bârlad:

Pr. Vasile Lăiu: 0769.223.073

Biroul de presă al Episcopiei Hușilor

sursa: episcopiahușilor.ro

Ultimele din categorie