Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a găzduit prezentarea Platformei educaționale RED Religie
Cu binecuvântarea și participarea Părintelui Episcop Ioan Casian, sâmbătă 17 aprilie 2021 pe platforma Zoom și Facebook, Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a găzduit prezentarea Platformei educaționale – Resurse Educaționale Deschise Religie red-religie.ro.
Concepută ca o platformă interactivă, care să ofere profesorilor și elevilor resurse digitale în domeniul educației religioase, red-religie.ro este un instrument util, de mare calitate pentru proiectarea și desfășurarea lecțiilor în mediul online.
În deschiderea evenimentului au conferențiat dr. Adrian Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Cluj-Napoca - Reformele educaționale: reconsiderarea rolului educației moral - religioase, Lector Dr. Claudia Cuc - Empatia în online, prof. dr. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie de la Alba Iulia - Educație și spiritualitate în societatea contemporană și Dr. Vasile Timiș - Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic Cluj-Napoca - Religiozitatea ca moștenire și mijloc de regăsire identitară.
Profesori și coordonatori ai Școlilor parohiale de religie din eparhia Canadei au aflat despre resursele digitale create în diverse aplicații, care acoperă noțiuni de limbă, cultură și spiritualitate românească, dar și conținuturi religioase. Platforma pune la dispoziția profesorilor de religie și a elevilor o gamă variată de resurse necesare în realizarea activităților online și offline: materiale didactice de predare, consolidare, evaluare, materiale audio-video, resurse didactice suplimentare de o mare varietate, utile fiecărei lecții.
Secțiunea diaspora a fost atent prezentată audienței de către echipa de profesori formată din Insp. Prof. Robert Mugurel Roșioru, Prof. Simona Căprescu, Prof. Gabriela Antoaneta Marinescu, Prof. Lazăr Stancovici, Prof. Ionuț Bolog, Prof. Ruxandra Burlacu-Călinoiu, Prof. Daniela Zaharioiu, Prof. Maria Ceauș, Prof. Florin Zărnescu, Prof. Ligia Zărnescu și coordonată de inimoasa Preoteasă Prof. Dr. Ionița Timiș, moderator al evenimentului fiind Lect. Dr. Univ. Ramona Buzgar din Cluj-Napoca.
Multitudinea aplicațiilor și resurselor a bucurat coordonatorii Școlilor parohiale de religie și nu în ultimul rând a întărit credința și încrederea că, departe fiind de România, elevii și profesorii școlilor de religie nu sunt singuri, ci frățește sprijiniți de către dascălii de acasă pentru a păstra, sădi și cultiva Ortodoxia și valorile românești în Canada.
În cuvântul de încheiere Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian a mulțumit echipei de dascăli darnici și jertfitori ai acestei platforme și a arătat că: „ceea ce facem aici face parte din contextul mai larg al pastorației tinerilor și copiilor care îi pregătește pentru viață, dar o viață care să fie verticală și în conformitate cu ceea ce Dumnezeu ne-a sădit în inimi. Inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a consacra teme specifice anilor omagiali ne ajută foarte mult să le aprofundăm, iar beneficiile acestei inițiative se văd chiar în această foarte productivă întâlnire. Ne bucurăm foarte mult și vă felicităm pentru efortul extraordinar făcut”.
Anul 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României și urmând sfatul Sf. Ioan Scărarul “Creștinii nu se nasc, ci se fac.” , Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a stabilit ca o prioritate și continuă preocupare educația religioasă catehetică și păstrarea valorilor românești.
Evenimentul a fost difuzat în direct pe conturile oficiale Facebook de către Doxologia.ro, Ortodoxia Tineretului, Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, AROLA și parohii din Eparhia Canadei.
Citește despre: