Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul

    • Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul
      Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul

      Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul

Luni, în data de 28 februarie 2022, Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și-a sărbătorit Ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Părinte Ioan Casian. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert și a fost prezidat de către Preasfințitul Părinte Ioan Casian.

Manifestările au debutat cu săvârșirea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii. Alături de chiriarhul locului au slujit de asemenea mai mulți preoți din împrejurimile Montrealului, dar și oaspeți veniți de la distanțe mai mari, precum părintele ieromonah Policarp, de la Mănăstirea Ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Efrem cel Nou”, Mono, Ontario. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evocat biografia Sfântului Ocrotitor al Episcopiei, vorbind despre moștenirea duhovnicească aparte pe care acesta a lăsat-o și despre calitatea sa de organizator al monahismului în Occident. Relația duhovnicească aparte pe care acesta a avut-o cu Sfântul Gherman din Dobrogea, dar și intensele sale peregrinări cu valoare duhovnicească s-au numărat între aspectele evidențiate aici. La finalul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Policarp a transmis de asemenea mesajul părintelui protopop Viorel Țencaliuc, al Protoieriei Canada Centru și toți cei prezenți au urat Preasfințitului Părinte Ioan Casian, care și-a sărbătorit de asemenea Ocrotitorul, ani mulți și fericiți. Fiecare dintre ei a primit în dar de la dânsul o icoană cu Sfântul sărbătorit.

Evenimentele au continuat în seara aceleiași zile cu săvârșirea on-line, începând cu orele 19 EST, a slujbei de Te-Deum. Prezidată de către Episcopul locului, ea a fost organizată la inițiativa părintelui vicar George Bâzgan, care a și transmis un mesaj de la mulți ani chiriarhului românilor din Canada din partea tuturor protoiereilor și preoților diecezei. La eveniment au participat atât preoții Episcopiei, cât și credincioși din parohiile acesteia. La final, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit despre însemnătatea acestei zile în istoria eparhiei și a oferit câteva sfaturi utile pentru viața duhovnicească a creștinului zilelor noastre.  Totodată, a îndemnat pe cei prezenți să înalțe o rugăciune către Dumnezeu pentru pacea lumii.

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a fost fondată în urma hotărârii Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi care a avut loc la Hamilton, Ontario în perioada 1-3 iulie 2016 și a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 28-29 octombrie a aceluiași an.

Citește despre: