Episcopul Damaschin și membrii aparatului administrativ de la Arhiepiscopie, slujbă de pomenire la mormântul IPS Arhiepiscop Pimen

Momente emoționante la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde joi, în după-amiaza sărbătorii Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de membrii Permanenței și ai aparatului administrativ de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen Suceveanul.

La inițiativa și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, membrii Permanenței și ostenitorii apropiați de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au deplasat joi la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire, cea de 9 zile, la mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen Suceveanul.

Momentul a fost unul emoționant, presărat cu lacrimi, dar și cu relatarea anumitor întâmplări luminoase din viața Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen.

În perioada următoare, în răstimpul de 40 de zile, PS Părinte Damaschin Dorneanul a îndemnat ca, pe rând și respectând distanțele regulamentare, stareții bucovineni și maicile starețe, precum și o parte din obștile pe care le păstoresc, să oficieze slujbe de pomenire la mormântul celui care le-a fost arhipăstor timp de 29 de ani.

Rațiunea acestei decizii ne-a fost explicată chiar de PS Părinte Damaschin Dorneanul: „Desigur că ne-am fi dorit cu toții să fim cât mai mulți – preoți, stareți, viețuitori ai sfintelor mănăstiri, credincioși – atât la slujba de înmormântare, cât și la pomenirile de la soroacele obișnuite. Dar, trăind noi aceste vremi de boală, de încercare, suntem datori să respectăm și cele prevăzute de «legea lumească», să zicem așa, dar și să împlinim, fără știrbire, și rânduielile noastre bisericești. De aceea, așa cum și Părintele Mitropolit Teofan a hotărât, i-am rugat pe părinții stareți și maicile starețe să vină rând pe rând la Sihăstria Putnei, la ceas de seară ori atunci când pot, dimpreună cu câțiva părinți sau maici din obște pentru a face o rugăciune pentru Părintele Arhiepiscop Pimen. Și cred că, deși nu vom fi toți împreună fizic, în același timp, vom fi totuși uniți unii cu alții, prin dragostea comună față de părintele nostru duhovnicesc și prin dorința de a-i urma povața bună pe care cu atâta drag ne-a dăruit-o în timpul vieții”.

De la același autor

Ultimele din categorie