Eroii Români pomeniţi la Vărzăreşti, Nisporeni
Vineri, 24 octombrie 2014, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor ostaşilor români înmormântaţi în cimitirul de la Vărzăreşti, Nosporeni.
La slujba de pomenire au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău, ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova, primarul satului Vărzăreşti şi reprezentanţi ai Societăţii Culturale „Ginta Latină”, filiala Nisporeni.
Un omagiu eroilor români, din parte Ambasadei României la Chişinău, au adus Excelenţa Sa Marius Lazurcă, ambasadorul României în Republica Moldova, dl colonel Dumitru Neacşu, ataşatul militar al Ambasadei României la Chişinău şi doamna Maria Ciobanu, deputat PLDM.
După oficierea slujbei de pomenire, PS Antonie a adus, la rândul său, un omagiu eroilor români, subliniind, printre altele: „În 1940 ostaşii români au venit să-i elibereze pe fraţi de sub o ocupaţie străină şi atee. Au rămas să doarmă, aici, în pământul pe care l-au dorit eliberat. Ei şi astăzi veghează libertatea acestui pământ. Perioada de după 1944, ştim, că fost o perioadă când s-a urmărit metodic ca să fie ştearsă orice amintire despre jertfa ostaşilor români din acest spaţiu românesc, inoculându-ne, în acelaşi timp, insistent, ura faţă de fraţi. Această lucrare diabolică a dat şi roadele sale, pe care le regretăm mult”.
„Avem datoria sfântă să nu uităm de fapta acestor eroi şi să le vorbim şi tinerilor despre semnificaţia acestei jertfe. Dacă, astăzi vorbim româneşte, cunoaştem istoria poporului român, ştim care sunt rădăcinile noastre ca neam, este şi meritul eroilor români care odihnesc aici la Vărzăreşti. Veşnică lor pomenire”, a mai spus PS Antonie.
În cimitirul ostaşilor români din Vărzăreşti îşi dorm somnul de veci 178 de eroi români căzuţi în luptele din 1941. Pe timpul regimului sovietic, cimitirul a fost profanat ca şi celelalte locuri unde sunt înmormântaţi ostaşi români. Din ordinul conducătorilor comunişti, de atunci, crucile au fost smulse şi duse cu carele la Nisporeni, unde s-au folosit la construcţia unui trotuar. Mulţi ani cimitirul a fost folosit ca păşune pentru animalele.
În R. Moldova există aproximativ 200 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate, asemenea celui de la Vărzăreşti, sunt la Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Micleuşeni şi Vărvăreuca. (Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei)