Etapa județeană a Olimpiadei de Religie
Sâmbătă, 2 martie, la Iași, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Numărul mare de participanţi a confirmat atât importanța și atractivitatea orei de religie în programa școlară, cât și interesul elevilor faţă de cunoașterea lui Dumnezeu și efectele relaționării personale cu Dumnezeu.
La sfârşitul acestei săptămâni, peste 400 de elevi din clasele VII-XII din întreg judeţul Iaşi au participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie. Dintre aceștia 360 de elevi sunt de religie ortodoxă, 70 de religie romano-catolică şi 40 aparținând Alianţei Evanghelice. Au fost organizate două centre de examen, unul la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, care i-a găzduit pe elevii ortodocși, și un al doilea centru la Colegiul Wurmbrandt, ce a găzduit elevii romano-catolici şi ai Alianței Evanghelice. Tematica Olimpiadei de Religie a cuprins materia studiată în timpul celor două semestre, conform programelor școlare în vigoare pentru disciplina Religie.
”Este o muncă de echipă care necesită timp îndelungat de pregătire și multă atenție pentru fiecare moment al acestui eveniment. În total sunt peste 120 de oameni implicați în acest demers, incluzând aici evaluatorii, corectorii, supraveghetorii și însoțitorii de copii. Subiectele au fost elaborate la nivelul Inspectoratului Județean Iași, respectă programa aprobată de Ministerul Educației Naționale și prezintă un nivel care să indice performanța.” a menționat Pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector de specialitate la disciplina Religie.
Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului învățământ în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, subliniind importanța acestui eveniment, a precizat: ”Sunt prezent aici pentru a transmite binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. După cum bine este știut, învățământul religios din România se desfășoară cu binecuvîntarea Bisericii și cu acordul Statului, acest lucru fiind consemnat și în Constituția României. Astfel, prezența Bisericii la astfel de evenimente celebrative ale orei de religie este mai mult decât recomandată. Este așadar un semn al unei lucrări spirituale a Bisericii care își dorește ca acești tineri să intre în legătură cu patrimoniul spiritual și cultural al Ortodoxiei românești, și care binecuvântează această interacțiune a tinerilor cu valorile care au dus la constituirea lăuntrică a acestui neam românesc. Astfel că binecuvântarea Bisericii nu poate să aducă decât un plus de valoare și de recunoștință față de acești tineri care încă mai aleg să meargă pe calea credinței”. Privitor la numărul mare de participanți, arhim. Hrisostom Rădășanu a adăugat: ”Am regăsit în clase chipuri de tineri care își doreau sens și care au găsit ceva din această lucrare a desoperirii rațiunilor pentru care suntem în această lume. M-a bucurat foarte mult văzând că din timpul, din preocupările și din experiențele lor, înțeleg să ofere ceva pentru această prezență a orei de religie în viața lor, prezență care a avut un efect realmente benefic în felul lor de a fi”.
Luca Mihail, elev la Școala ”Miron Costin” din Pașcani a declarat că ”subiectele au avut un grad de dificultate mediu, timpul alocat rezolvării acestora fiind suficient. Personal m-a impresionat profesionalismul din modul de desfășurare al olimpiadei în acest an. Sunt mulțumit de maniera în care am rezolvat subiectele și aștept afișarea rezultatelor”. Acasandrei Georgiana Elena, elevă la Școala ”D.D. Patrașcanu” Tomești a precizat că ”subiectele au fost abordabile, fiind foarte mult bazate pe creativitate. Este prima oară când particip la olimpiada de religie și îmi doresc foarte mult să ajung la etapa națională”. Ababei Ana, de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălăuță” Șcheia, a menționat faptul că ”a fost o experiență unică pentru mine, deoarece am simțit pentru prima oară atmosfera de concurs și ideea de performanță la un asemenea nivel. Ultimul subiect a avut o dificultate sporită, deoarece a fost necesară o capacitate de sintetizare mai mare.”
Elevii clasați pe locul I pe fiecare nivel de clasă, la etapa județeană, vor merge mai departe la faza națională, ce va avea loc la Cluj, în perioda 1-5 aprilie.