Eveniment ASCOR Iași: Prezentare de carte la Muzeul Mitropolitan
În sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan Iași, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași, a organizat ieri seară, 25 ianuarie, prezentarea volumului „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, în prezența autorului, arhid. Răzvan Brudiu, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Evenimentul cultural care a avut loc ieri seară a adunat preț de câteva ceasuri zeci de tineri și studenți, curioși de a afla sfaturile pe care volumul le prezintă cititorilor.
Prefațată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, cartea publicată anul trecut la Editura Doxologia prezintă povestea bătrânului Iosif din Munții Apuseni, care oferă câteva exemple și îndemnuri celor ce doresc să afle răspunsul la întrebarea prezentă în titlu.
„Carte de suflet, o carte despre un bătrân frumos”
Părintele arhidiacon a mărturisit că titlul cărții îl fascinează pe cititor, menționând că în text găsim mărturii despre puterea credinței, despre frumusețea înțelepciunii:
Este o mare bucurie pentru mine să fiu în Orașul marilor idei. De dimineață am fost prezent la un simpozion, organizat de Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, un simpozion despre teologie și cultură, iar în această seară am avut bucuria să fiu parte la un eveniment deosebit și anume lansarea cărții „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, organizat de către ASCOR Iași. Este o carte de suflet, este o carte despre un bătrân frumos, este o carte care vorbește despre puterea ascezei, despre puterea credinței, despre frumusețea înțelepciunii, este o carte scrisă de fapt de acest bătrân Iosif, nu de mine. Eu doar am transcris gândurile pe care le-am auzit și pe care acest bătrân minunat din Munții Apuseni mi le-a împărtășit în câteva rânduri. Titlul cărții este unul care te fascinează pe de o parte, dar poate te și afectează pe de altă parte. Acel „nu” din titlu poate crea o stare de tristețe, însă nu este așa. Chiar imaginea cu cele două mâini împreunate, imaginea respectivă este preluată dintr-o icoană numită „Împăratul Slavei”, o icoană care apare în Galeria Tretyakov din Moscova, sec. al XIV-lea, de fapt vrea să ne arate tuturor că atunci când nu mai avem pe nimeni lângă noi și că putem rămâne singuri în această lume, totuși este cineva care ne îmbrățișează și care nu ne părăsește niciodată, acesta fiind Iisus Hristos, Mântuitorul nostru. Îmbrățișarea este, spunea părintele Dumitru Stăniloae, „cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste”. Eu cred că așa și este și pe lângă sărut, sărutul este o formă, dacă vreți, de început a iubirii, sărutul poate fi și perfid, poate fi și ipocrit, poate fi și un sărut vânzător, dar îmbrățișarea întotdeauna aduce ceva mai mult decât sărutul, îmbrățișarea înseamnă că te împărtășești și că te lipești de cel de lângă tine.
Au fost două lansări de carte la Alba Iulia, Cetatea Marii Uniri, și la Târgu Mureș. Mi-aș dori tare mult să ajung și la Timișoara, pentru că acolo sunt câțiva tineri inimoși, dintr-o ligă a tinerilor creștini ortodocși, și probabil vom încheia acest șir de lansări de carte sau de prezentare de carte în orașul Cluj-Napoca, a declarat în încheiere părintele invitat.
Prezentarea de carte a fost organizată de către membrii ASCOR Iași, care și-au propus ca în această perioadă de examene, studenții să aibă prilejul de a participa și la asemenea activități culturale:
În acest moment majoritatea studenților se află în sesiune și suntem într-o perioadă în care am zis stop activităților, așa sunt mai puține activități și ne centrăm mai mult pe învățat, însă printre evenimentele care au rămas se numără și prezentarea aceasta de carte. A fost o discuție frumoasă și sperăm că lecturarea volumului care s-a lansat să fie cu folos pentru cei care o citesc. În ceea ce privește activitățile care vor urma, suntem la începutul anului 2024, vor urma multe proiecte frumoase, avem pregătite mai multe colaborări internaționale chiar, și ne dorim ca ceea ce facem să fie cu sens și, desigur, să fie cu folos pentru studenții din ASCOR Iași, ne-a transmis Iulian Tomeac, președintele ASCOR Iași.
Prezent la eveniment a fost și părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, care le-a transmis celor de față nevoia ca tinerii să împrumute din experiențele bătrânilor evlavioși, iubitori de neam:
Tinerii au nevoie de cărți asemenea acesteia, scrisă de părintele Răzvan Brudiu, în care sunt prezentate generațiile mai vechi. Avem nevoie în Biserică să-i așezăm pe tineri împreună cu cei în vârstă, pentru că au nevoie de experiențele lor. Spunea cineva: „Un copac nu poate înflori fără rădăcini, făcând abstracție drept de rădăcini”. Tineretul are nevoie să-și aducă aminte de bătrânii acestui neam, bătrâni și evlavioși pe de-o parte, și iubitori de neam, să se inspire de la ei și să asigure o anumită continuitate, să preia din tezaurul pe care aceștia l-au adunat în timpul vieții și să-și consolideze și ei viața pe niște valori puternice, profitând de rădăcinile pe care ni le oferă generațiile anterioare.
Diacon și lector la catedra de Misiologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Albă Iulia, părintele Răzvan Brudiu este absolvent al cursurilor de master (2011) din cadrul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și doctor în Teologie (2014) al Universității din Alba Iulia. A publicat câteva cărți, dar și numeroase studii în reviste de specialitate, a participat la sesiuni de comunicare din cadrul unor simpozioane cu specific teologic. De asemenea se implică și în evenimentele organizate de către studenții albaiulieni, însuflețind activitățile acestora cu entuziasmul și bucuria tinereții.
Cartea prezentată joi poate fi achiziționată de pe site-ul edituradoxologia.ro.
Vă invităm să vizionați și: (Video) Cartea „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, prezentată la Iași