Eveniment comemorativ în cinstea martirilor din temnițele comuniste, la Piatra-Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Eveniment comemorativ în cinstea martirilor din temnițele comuniste, la Piatra-Neamț

Ziua de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost instituită de Parlamentul României prin Legea nr. 127/2017, în memoria celor care și-au pierdut viața în urma tratamentelor inumane și a torturilor din închisori. Cu prilejul celebrării acestei zile naționale, miercuri, 14 mai 2025, Protopopiatul Piatra-Neamț, în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț, a organizat un eveniment de comemorare. Manifestarea s-a desfășurat la Troița dedicată martirilor din temnițele comuniste, situată în Parcul Central al municipiului Piatra-Neamț.

Prezentatorul evenimentului, părintele Constantin Ovidiu Munteanu, a subliniat în cuvântul de deschidere semnificația Zilei Martirilor din Temnițele Comuniste:

În deceniile de dictatură comunistă, mii de oameni au fost prigoniți, torturați și închiși pentru că nu au renunțat la credința lor, la valorile naționale și la demnitatea umană. Printre acești martiri regăsim nume precum Radu Gyr, Nicolae Steinhardt, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, dar și unul dintre marii duhovnici ai neamului românesc care a trăit pe meleagurile noastre, părintele Iustin Pârvu, oameni ale căror mărturii sunt un testament al suferinței, dar și al speranței.
Prin acest eveniment, aducem un omagiu celor care au îndurat prigoana și care, dincolo de gratiile reci ale închisorilor, au continuat să creadă și să lupte pentru adevăr. Prin slujba de pomenire, prin muzică și prin versurile încărcate de emoție, reafirmăm că părticică din sufletele acestor martiri sălășluiește în fiecare dintre noi. Să nu uităm niciodată! Cei care și-au dat viața pentru libertate merită mai mult decât amintirea – merită recunoștința noastră eternă.

Au urmat o rugăciune pentru sufletele celor adormiți, săvârșită de un sobor de preoți condus de părintele protopop Valentin Tofan și câteva cuvântări care au pus în lumină această comemorare.

Arhimandritul Hariton, starețul Mănăstirii Petru Vodă:

Biruința Învierii Domnului nostru Iisus Hristos este prezentă la acest moment în realitatea suferinței eroilor și martirilor neamului, întemnițați în perioada comunistă. Ei au afirmat biruința lui Hristos în fața morții! Unii s-au mutat cu sângele lor, cu răbdarea lor, cu iertarea lor în veșnicie. O altă parte dintre ei au fost mărturisitori ai provocărilor trăite, sursa noastră directă cu jertfa lor, oameni cu viață sfântă: părintele Iustin, Radu Gyr, Aspazia Oțel Petrescu și toți cei care au făcut față unei dictaturi care a zdrobit trupuri și suflete.
Nouă ni se cere adeziunea la o dictatură morală, fiindcă ni se propune să uităm de călăuzirea Tradiției Sfintei Biserici. Uităm că Iisus a murit iertând pe toți pentru ca dragostea Lui să ne fie reper. De aceea, făgăduința noastră de a face binele trebuie împlinită, iar memoria sfinților martiri o putem întări doar prin pace, bucurie și rugăciune.

Părintele protopop Valentin Tofan:

Anul acesta a fost consacrat de Biserica Ortodoxă Română duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Marele poet al închisorilor, Radu Gyr, spunea: Ne vom întoarce într-o zi! Cuvântul poetului s-a împlinit. Parte dintre martiri sunt printre noi prin icoane, moaște, relatările vieților lor. 13 din cei 16 sfinți canonizați recent au trecut prin temnițele comuniste. Să nu uităm că în noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 au fost arestați tineri și intelectuali care s-au opus regimului comunist. Troița sub ocrotirea căreia ne-am adunat este tocmai pentru românii care și-au mărturisit credința cu prețul lipsirii libertății și pierderii vieții. Libertatea de exprimare și căutarea adevărului au fost plătite adesea cu prețul suprem. Le suntem recunoscători pentru că nu și-au pierdut libertatea de gândire. Conform părintelui Iustin, această zi de pomenire este pentru toată suflarea creștină o zi de reflecție, o zi de rugăciune, precum o candelă aprinsă la căpătâiele celor care au avut sau nu un mormânt.
Martirii nu au cerut nimic, dar noi suntem datori să le integrăm faptele, gândurile și învățăturile în propriile noastre vieți. Aspazia Oțel Petrescu nu considera că este o vină să iubești crucea, neamul și țara. Ei au fost salvați în închisori de rugăciune. Este o lecție pentru toți, fiindcă jertfa lor este libertatea noastră. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne învrednicească să răspândim și noi lumina!

Domnul Sorin Lavric, senator de Neamț, a luat de asemenea cuvântul, îndemnând la afirmarea conștientă a adevărului istoric și la reașezarea în lumină a personalităților care au păstrat vie identitatea națională a poporului român.

Evenimentul a continuat cu un repertoriu coral susținut de Grupul psaltic „Evanghelismos”, dirijat de diaconul Ciprian Ceai, Corul „Armonia sufletului” al Parohiei Mărăței III Piatra-Neamț, dirijat de domnul Vasile Tărăboanță, și Corala „Camena” a preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamț, dirijată de domnișoara Elena Amariei.

La final, s-au adresat mulțumiri participanților, corurilor, organizatorilor și reprezentanților autorităților locale prezente la manifestare, iar părintele Constantin Munteanu a concluzionat cu un scurt cuvânt despre importanța cinstirii memoriei martirilor:

Martirii din temnițele comuniste ne-au lăsat moștenire biruința credinței, nădejdii și a iubirii care nu au putut fi îngenuncheate de lanțuri, ziduri sau amenințări. Ei nu au fost învinși. Prin rugăciune, prin poezie și prin cântec, au transformat suferința în mărturisire, iar întunericul temniței în lumină. Ei au trăit cu Hristos, au suferit pentru El și au biruit prin El. Sunt făclii aprinse pe calea noastră, ne învață că libertatea adevărată nu vine din afară, ci din inimă, dintr-o credință neclintită, dintr-o iubire care răzbate dincolo de moarte. Ei ne învață că nimic și nimeni nu ne va putea îngenunchea atât timp cât credința noastră este vie.
Astăzi, sufletele lor se bucură în cer, iar amintirea lor devine îndemn pentru noi toți. Să păstrăm credința lor vie! Să ducem mai departe moștenirea lor! Să nu ne temem de întuneric, căci lumina celor drepți strălucește în veci! Veșnică pomenire martirilor temnițelor comuniste!

Complexul Muzeal Neamț a organizat în cadrul evenimentului o expoziție cu tematica mărturisitorilor din temnițele comuniste, în piața din fața Muzeului de Artă de pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț.

Citește despre: