Eveniment cultural-artistic în memoria compozitorului Ciprian Porumbescu
La Biblioteca Națională a României a avut loc pe 2 noiembrie un evenimentul cultural-artistic și comemorativ organizat în memoria compozitorului Ciprian Porumbescu. Întâlnirea a fost organizată de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.
Un prim moment emoționant al serii a fost dăruit de Alexandru Semeniuc, tânăr născut la Suceava, absolvent al Universității de Muzică din Köln, Germania, care a interpretat la vioară operele Baladă și Dorul.
Apoi, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și coordonator al Centrului de Presă „Basilica”, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. A urmat mesajul transmis de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, intitulat „Comemorarea înaintașilor noștri – o datorie de conștiință morală”, citit de către arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.
Seara a continuat cu lansarea celor mai recente publicații ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Părintele Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Editură și Tipografie, a prezentat cărțile: „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase” și „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”.
O altă lucrare prezentată în cadrul întrunirii a fost „Dimitrie Cantemir – Domn Moldav și Principe al științei romanești” – coordonată de pr. prof. dr. Vasile Nechita și de arhid. lect. dr. Vasile Demciuc. Întâlnirea a continuat cu prezentarea cărții „Ciprian Porumbescu. În marginea Imperiului”, volum semnat de prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Manifestarea prilejuită de împlinirea a 300 ani de la trecerea la cele veșnice a domnului cărturar Dimitrie Cantemir și a 140 ani de la cea a renumitului compozitor Ciprian Porumbescu a continuat cu o serie de intervenții ale unor experți din diferite domenii sau reprezentanți ai unor instituții de cultură, precum prof. dr. Vasile Vasile, unul dintre cei mai cunoscuți bizantinologi din România, dr. Constanța Cristescu, muzicolog, Sorin Filip, manager al Centrului Cultural Bucovina, Gheorghe-Gabriel Cărăbuş, director al Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera, și prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
În cadrul întâlnirii au fost proiectate fragmente din filmul biografic „Ciprian Porumbescu”, regizat de Gheorghe Vitanidis, în prezența actorului Vlad Rădescu, cel care a jucat rolul îndrăgitului compozitor.
Seara a fost încununată de prezența Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, care a susținut un program de muzică psaltică și polifonică tradițională. Momentul religios artistic a debutat cu interpretarea următoarelor compoziții: „Iubi-te-voi Doamne” – pe larg – Iacov Protopsaltul – glasul al II-lea, „Slavă…Și acum… Paraclisul Maicii Domnului” – plagalul glasului al IV-lea, „Pre Tine Dumnezeule” – La Tedeum – O. Dimitrescu – plagalul glasului al IV-lea.
Cea de a doua parte a adus în atenția publicului muzica polifonică tradițională într-o interpretare cu adevărat deosebită: „Odă Poporului Român” – Ionel G. Brătianu, versuri scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, „Sara bună, bade Ioane” – Drăgan Muntean, solist: arhidiacon Ieremia Sărmaș, și „Sus inima, Români!” – Nicolae Oancea.
Nu au lipsit nici compozițiile renumitului Ciprian Porumbescu. Au fost interpretate „Tatăl nostru”, „Cade-se cu adevărat” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”.