Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Andrei în Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului

Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Andrei în Arhiepiscopia Tomisului

    • Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Andrei în Arhiepiscopia Tomisului
      Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Andrei în Arhiepiscopia Tomisului

      Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Andrei în Arhiepiscopia Tomisului

Joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, va sosi în Constanța racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, adusă de la Tesalonic (Grecia) de către IPS Panteleimon, Mitropolit de Theoupoleos.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care L-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. Petru și Andrei au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Procesiune religioasă

Joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, va sosi în Constanța racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, adusă de la Tesalonic (Grecia) de către IPS Panteleimon, Mitropolit de Theoupoleos.

Întâmpinarea lor se va face în fața Sălii Sporturilor, de unde credincioșii, preoții și oaspeții din Grecia vor pleca în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală pe traseul: Sala Sporturilor – B-dul. Tomis – str. Traian – Valea Portului – Catedrală.

Pe toată durata desfășurării procesiunii, fanfara marinei militare va intona cântece patriotice. De asemenea, soldații vor avea torțe aprinse.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost fiul prefectului cetății Tesalonicului, în vremea împăratului Dioclețian. Părinții săi erau creștini în taină, iar după moartea tatălui a preluat funcția de prefect. Întors victorios dintr-o campanie militară, Galeriu a poruncit să fie aduse ofrande zeilor. Refuzând să se închine idolilor, Dimitrie a fost întemnițat. Supărat că Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor înaintea luptei cu Lie, împăratul a ordonat uciderea lui Dimitrie. Văzând soldații intrând în celulă, mucenicul și-a descoperit coasta pentru a fi împuns cu sulița. A fost martirizat pe la anul 306.

Vecernia sărbătorii Sfântului Andrei

Sâmbătă, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolie, ocrotitorul României. Cu aceasta ocazie, vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, IPS Teodosie va săvârși slujba Vecerniei la Biserica "Sf. Apostol Andrei" din Constanța (zona Palas).

Hramul Mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei

Sâmbătă, începând cu ora 9.00, la mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei (localitatea Ion Corvin), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.

În anii 1930, cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peștera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanței, a sfințit acest așezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desființat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări. În acest timp a fost construit al doilea corp de chilii pentru călugări și gospodării anexe.

Pe 1 octombrie 1995, IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit paraclisul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Construcția bisericii mari, începută în anul 1998, a fost terminată în 2002. La această mănăstire se află moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Cu ocazia zilei Naționale a României, duminica, 1 decembrie, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Constanța, aceasta fiind urmată de o slujbă de Te Deum.

Concert de colinde

Duminică seara, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de cultură din Constanța va avea loc concertul tradițional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare” (dirijor: Marian Bostan), corul parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Constanța (dirijor: Sandu Radu Andrei), Grupul coral al Școlii 39 din Constanța (dirijor: prof. Fotinia Roșca), Grupul coral „Giocoso” al Centrului Cultural Județean Theodor Burada din Constanța (dirijor: prof. Rodica Iftime), iar invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.

Corala „Armonia”, dirijată de arhid. Iulian Dumitru, va interpreta următoarele colinde și cântece patriotice: „Noel” (de Adolphe Adam, solist Alexandru Chiriac), „Bună dimineața la Moș Ajun” (de Gheorghe Danga), „Sus la răsăritu” (de Costică Andrei), „Christmas songs” (aranjament muzical de Horațiu Alexandrescu, soliști: arhid. Claudiu Banu, arhid. Mihai Urzicana, Alexandru Chiriac), „Noche anunciada” (de A. Ramirez, solist Ionuț Boancheș), „Ce vedere minunată” (de Gheorghe Danga, solist Ionuț Boancheș), „Sculați boieri” (de Gheorghe Danga), „Sus inima, români!” (de Nicolae Oancea) și Să trăiască România (de Nicolae Lungu).

(Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro)

Citește despre: