Evenimente și invitați în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin Iași 2019

Arhiepiscopia Iaşilor

Evenimente și invitați în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin Iași 2019

    • Evenimente și invitați în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin Iași 2019
      foto arhivă: pr. Silviu Cluci

      foto arhivă: pr. Silviu Cluci

În perioada 15-19 iulie 2019, municipiul Iași va deveni pentru a XII-a oară, gazda celui mai mare eveniment de studiu bizantin din țară – Masterclass-ul de Cânt Bizantin Iași (MCB Iași). Activitatea este organizată de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală „Byzantion” și Primăria Municipiului Iași. Timp cinci zile, MCB 2019 își propune să ofere participanților înscriși cursuri practice, prezentări teoretice, interpretare și tehnică de cânt, la paleografie, muzicologie și istorie muzicală.

Cursurile practice de interpretare vor beneficia, ca în fiecare an, de cel mai mult timp alocat - 5 zile. Invitatul special prezent pentru a patra oară este Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, o personalitate complexă și fascinantă, imaginea dascălului ce reunește dedicare și perseverență, cunoaștere și inspirație, sobrietate și strălucire. Ediția de anul acesta propune un format nou, menit să ridice și mai mult standardele înalte la care se desfășoară aceste cursuri practice. Aceste exemplificări practice vor viza în primul rând cursanții de nivel avansat, unde se vor aborda diferite lucrări clasice, iar dezbaterile pe marginea acestui atelier de lucru vor reprezenta invitația la dialog adresată tuturor participanților. Tema aleasă Panagiotis Neochoritis, Interpretarea unei lucrări psaltice. Provocări și soluții practice, reprezintă o aprofundare a tematicilor abordate la edițiile anterioare. Cursurile aplicate direct în spațiul bisericii, cu cele două strane formate din cursanți, vor reprezenta momente prețioase, unde se vor împărtăși participanților cele mai importante sfaturi ce țin de interpretarea cântării psaltice și aplicarea ei în plan liturgic, alegerea repertoriului în funcție de context dar și ierarhia, organizarea și buna funcționare a psalților într-o strană.

Emblema Masterclass-ului de Cânt de la Iași s-a format în mare parte și datorită implicării directe a  conf. univ. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic. Cursurile de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală), vor fi susținute de către Maria Alexandru împreună cu Echipa de Paleografie Muzicală a Universității din Tesalonic, acestea fiind menite să aprofundeze lumea intervalelor și a scărilor bizantine cu ajutorul instrumentelor netemperate.

Diac. Sorin Mihalache va conferenția la MCB 2019 despre legătura dintre muzică, neuroștiințe și filocalie

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași va aduce în atenția cursanților o abordare actuală a fenomenului muzical, din prisma ultimelor descoperiri ale neuroștiintelor care stau că mărturie a zilelor noastre pentru înalta înțelepciune a reflecțiilor filocalice.

Ce se întamplă cu trupul și spiritul uman în timpul unei experiențe muzicale? Care sunt influențele, forța și impactul unui produs sonor asupra minții si a sufletului? Cum putem să sporim și să păstrăm atenția în timpul unui moment de intensitate muzicală și cum să extindem, în viața noastră cotidiană, trăirile si experiențele acestea? O lume captivantă, o invitație inedită propusă în premieră cursanților de către diac. Sorin Mihalache.

Soprana Mihaela Grajdeanu va preda în cadrul Masterclassului de la Iași cursuri de canto

Cursul sopranei Mihaela Grăjdeanu de la Opera Națională Română din Iași reprezintă fără îndoială, un punct de interes pentru toate categoriile de participanți ai MCB 2019. Având o carieră solistică impresionantă, cu o vastă experiență în predarea tehnicii de canto cântăreților de muzică psaltică, soprana Mihaela Grăjdeanu entuziasmează de fiecare dată publicul din sală prin energia, dăruirea și tactul pedagogic cu care se apleacă asupra fiecărui cursant cu care exersează. Cursul domniei sale devine un adevărat laborator în care sunt atent studiate și corectate aspecte precum respirația, dicția, poziția sunetului, atacarea acestuia, ș.a. Elementul de noutate al acestui an îl reprezintă dezbaterile cu privire la tehnica de cânt folosită de psalții de referință de ieri și de astăzi, în baza audierii unor imprimări celebre.

Lansare de carte și prezentări editoriale la MCB 2019

Totodată, Masterclass-ul de Cânt Bizantin reprezintă activitatea care aduce anual în atenția publicului cele mai importante apariții editoriale din domeniul muzicii psaltice, dorind să încurajeze întâlnirea dintre practică și teorie, dintre cânt și condei.

Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă - Neamț, cercetător și editor de carte patristică și muzicală, va lansa la Iași lucrarea Imnul Acatist al Maicii Domnului, editată de Academia Romană, în cadrul căreia părintele semnează un amplu studiu muzicologic, „Câteva elemente istorice şi melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri”, cercetare ce însumează cele mai noi descoperiri realizate în baza manuscriselor muzicale ale Bibliotecii Academiei Române.

De asemenea, vor fi prezentate și alte apariții de carte, precum „Chinonicarul Vechilor Dascăli”, „Scara Virtuților” și „Prinos de mulțumire”, ultimele două fiind semnate de către cercetătorul grec Grigorios Stathis.

Conferință la Masterclass - Arhid. prof. Răzvan Constantin Ștefan va vorbi despre continuitatea tradiției cântărilor psaltice

Latura practică a acestei întâlniri se dorește a fi pusă în valoare prin prezentările teoretice, istorice și muzicologice. Din acest motiv, arhid. prof. Răzvan Constantin Ștefan de la Seminarul Teologic Ortodox din București, propune o prezentare captivantă a repertoriului dogmaticilor de-a lungul secolelor X-XIX, pentru a demonstra, prin prisma notației bizantine dar și kievene, continuitatea tradiției acestor cântări.

Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sfintei Marina, 16 iulie 2019, hramul bisericii ieșene „Sfântul Sava”, va constitui momentul sacru, de aprofundare a rugăciunii prin cânt, o ocazie discretă de a pune în aplicare cunoștințele asimilate la cursuri.

Concert  MCB 2019 la Catedrala Mitropolitană Iași

Evenimentul se va încheia cu binecunoscutul Concert Extraordinar de Muzică Bizantină dedicat publicului ieșean, care va fi susținut de Corul Mare al Participanților și de Corul Academic Byzantion. În seara zilei de 19 iulie a.c., Catedrala Mitropolitană din Iași va fi gazda cântărilor pline de bucurie ce vor da viață paginilor din lucrările muzicale recent publicate și prezentate în cadrul evenimentului.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin s-a bucurat anual de participarea a peste 150 de cursanți din toate regiunile țării (clerici, personal monahal, studenți, elevi, psalți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și eclesiale), dar și profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și România. (Adrian Sîrbu - președintele Asociației „Byzantion”, Flavius Popa)

Vă recomandăm să citiți și: Masterclass Internațional de Cânt Bizantin Iași – ediția a XII-a va avea loc în iulie 2019

Citește despre: