Expoziția „Broderii liturgice de tradiție bizantină din România”

În perioada 17 aprilie – 29 iulie 2019, două piese de patrimoniu ale Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași vor fi prezentate în cadrul expoziției „Broderii liturgice de tradiție bizantină din România” de la Muzeul Luvru, din Paris.

În perioada 17 aprilie – 29 iulie 2019, două piese de patrimoniu ale Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, acoperămintele de mormânt din sec. al XVII-lea care îi înfățișează pe Tudosca Doamna, soția Domnitorului Vasile Lupu, ctitorul mănăstirii, și pe fiul acestora, Ioan, păstrate astăzi în Muzeul „Sala Gotică”, vor fi prezentate în cadrul expoziției „Broderii liturgice de tradiție bizantină din România” de la Muzeul Luvru, din Paris (https://www.louvre.fr).

Nu este pentru prima dată când aceste cunoscute broderii vor fi expuse în afara granițelor țării. În secolul trecut, în anul 1927, ele au fost incluse în prestigioase expoziții ce au fost organizate la Paris și Geneva. Expoziția de anul acesta de la muzeul Luvru își propune să pună în valoare caracterul excepțional al colecțiilor românești de broderii de tradiție bizantină, bijuterii ale patrimoniului românesc și universal. Vor fi expuse, pe lângă cele două broderii ale mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, broderii de la mănăstirile Putna, Sucevița și din sudul țării, precum și cunoscutul „Steag al Sfântului Gheorghe”, oferit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu din Muntele Athos. Toate aceste lucrări remarcabile ilustrează extraordinara dezvoltare a broderiei de tradiție bizantină în Țările Române, începând cu mijlocul sec. al XV-lea și până la mijlocul sec. al XVII-lea. Moștenite din Bizanț, ornamentele brodate ale „panopliei sacerdotale” ale episcopilor, preoților și diaconilor, și cele ale „panopliei liturgice” destinate celebrării cultului, sunt completate de un ansamblu unic în lume de acoperăminte de morminte voievodale, în care caracterul hieratic al imaginilor bizantine cedează curând locul tentației portretului.

La vernisajul expoziției, care va avea loc în data de 17 aprilie, vor participa din partea mănăstirii noastre Părintele Stareț Arhim. Nichifor Horia și Părintele Protos. Mihail Gheațău.

Program de vizitare a expoziției:
În fiecare zi, între orele 9:00 - 18:00, exceptând marțea.
Miercurea și vinerea, program prelungit până la orele 21:45.

Ultimele din categorie