Expoziţie de icoane la Colegiul „Sfântul Nicolae”

Educaţie

Expoziţie de icoane la Colegiul „Sfântul Nicolae”

Marţi, 1 decembrie a.c., a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn şi schiţe ,,Icoană şi tradiţie” a studentului teolog  Ionuţ Dragoş Curecheriu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iaşi, membru al  Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași. Evenimentul a fost organizat în cadrul „Zilelor Colegiului 2015”, în contextul Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Deschiderea vernisajului a fost făcut de pr. prof. dr. Marcel Cojocaru de la Facultatea de Teologie ,,Dumitru Stăniloae” din Iaşi, care a subliniat că „frumosul a variat în funcţie de perioade şi de curente artistice. Frumosul în icoană este văzut însă în mod diferit, nu redus doar la culoarea şi forma care încântă, ci implică mai ales mesajul pe care icoana îl transmite”.

A urmat alocuţiunea  părintelui Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hîrlău, care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment cultural, evidenţiind în acelaşi timp câteva din trăsăturile expoziţiei de icoane: ,,Această expoziţie reprezintă darul Pârcovaciului oferit Iaşului, României şi lumii întregi. Prin Ionuţ Dragoş Curecheriu, iconarul şcolit la Tabăra de creaţie religioasă Sfântul Apostol Luca de la Pârcovaci - Hîrlău, chipurile sfinte au un nou zugrav. Toate acestea s-au realizat prin talent, muncă multă, rugăciune şi seriozitate”.

Printre persoanele prezente s-au numărat d-na prof. Crăciun Laura director la Şcoala Gimnazială Pârcovaci, precum şi d-na prof. de religie Curcă Rodica de la Şcoala Pârcovaci, care a încadrat în această expoziţie o parte din colecţia proprie de ştergare şi năframe tradiţionale moldoveneşti, rodul muncii strămoşilor şi bătrânilor din Pârcovaci. De asemenea au participat studenţi şi iubitori de artă religioasă. Pentru pregătirea lucrărilor prezente în expoziţie, Ionuţ Dragoş Curecheriu a lucrat timp de două luni, după cum a ţinut să precizeze: „Aceste lucrări au fost o provocare pentru mine într-un timp aşa scurt, dar am făcut ceea ce îmi place cu ajutorul lui Dumnezeu şi al sfinţilor pictaţi. Ţin să mulţumesc organizatorului acestui eveniment, Colegiului Sfântului Nicolae, implicit părintelui consilier Hrisostom Rădăşanu, pentru binecuvântarea de a mă ocupa de această expoziţie, sponsorilor, precum şi tuturor celor care au participat la acest eveniment cultural desfăşurat în cadrul Zilelor Colegiului”.

Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor până pe 11 decembrie  2015.

Citește despre: