Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

  • Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași
   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

  • Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași
   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

  • Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași
   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

   Expoziție și film la Biserica Toma Cozma din Iași

Biserica Toma Cozma din Iași, în colaborare cu Asociația „Ortodoxia Tinerilor”, organizează în perioada 1-7 februarie 2020, Expoziția „Caravana Eroilor”. Deschiderea evenimentului a avut loc, sâmbătă, 1 februarie, după Sfânta Liturghie, în Biserica Toma Cozma, avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru și lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Eroismul nu ține de virtuțile trupului niciodată. Eroismul ține de conștiință, ține de spirit și de dimensiunea spirituală a individului. Aceasta este marea lecție a acestor oameni al căror exemplu a supraviețuit și, iată, el trebuie reactualizat în durata lungă a istoriei. Să nu devenim niște «eroi» ai trupului. Cred că aceasta este principala învățătură a «Caravanei Eroilor» care merită să fie vizitată, văzută, asumată de toți cei care trăiesc astăzi în durata bună, liniștită a istoriei”, a afirmat prof. Codrin Liviu Cuţitaru.

Printre semnificațiile pe care le-a subliniat și lect. Bogdan Constantin Neculau, amintim: „Știu un lucru de la un preot care a suferit în temnițele comuniste, de ce nu este bine să judeci. Suntem meșteri în a judeca pe alții, în a vedea paiul din ochiul celuilalt și a nu vedea bârna din ochiul nostru. Nu trebuie să judeci din trei motive: nu știi dacă ceea ce judeci s-a întâmplat cu adevărat; nu știi care este părerea de rău, suferința omului, care poate a greșit, și pe care tu îl judeci; nu știi care este planul lui Dumnezeu cu el”.

„Am primit cu drag propunerea Asociației «Ortodoxia Tinerilor» de a poposi și la biserica noastră cu această caravană, un proiect prin care se oferă o impresionantă mărturie despre eroii și martirii români din temnițele comuniste și este dedicat deopotrivă celor vârstnici, spre aducere aminte, dar mai ales elevilor, studenților și tinerilor din România. Dorim ca, prin bogatul material expozițional, să readucem în atenția celor care ne vor vizita, istoria recentă a țării, să punem în lumină aspecte, informații și situații mai puțin cunoscute din vremea comunismului și să înțelegem consecințele nefaste ale acelui regim, unele dintre ele rămase până astăzi”, a declarat părintele Mihai Mărgineanu, parohul Bisericii Toma Cozma din Iași.

Intrarea la eveniment este liberă, expoziția fiind deschisă publicului până pe 7 februarie. Cu prilejul evenimentului, părintele paroh a lansat o provocare tuturor celor interesați, care au cunoscut oameni și destine sau povești ale acestora, să redacteze materiale pentru a fi publicate în numerele viitoare ale revistei parohiale „Credința și fapta”. Acestea pot fi trimise pe adresa de e-mail: parohiatomacozma@gmail.com.

„Că cenuşă am mâncat, în loc de pâine, şi băutura mea cu plângere am amestecat-o”

În cadrul aceluiași eveniment, de la ora 18.00, a avut loc proiecția filmului documentar „7 Cuvinte - povestea unui biruitor”. La activitate s-a alăturat regizorul ieșean Andrei Negoiţă Zagorodnâi, stabilit de 25 ani în America. „7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii, despre care regizorul Andrei Negoiță a mărturisit că a avut privilegiul să îl cunoască personal în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi nebuneşti de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.

Regizorul Andrei Negoiță a dezvăluit în cadrul evenimentului detalii despre alte două proiecte: filmul „SCRUM” și un alt material despre părintele Iustin Pîrvu. „SCRUM” este un proiect ambiţios, un lungmetraj despre oameni care au schimbat vieţi şi un film care va schimba vieţi. Un film despre modele, despre lupta până la capăt. Totodată, „SCRUM” este şi un omagiu adus părintelui Nicolae Tănase - mentorului său, părintelui duhovnic Gheorghe Calciu-Dumitreasa şi, nu în ultimul rând, spiritului de învingător din fiecare român. Cei interesați pot găsi detalii pe site-ul www.scrumfilmul.ro.

„Am pornit la drumul «SCRUM» cu o mică echipă de visători. Aceasta creşte încet, dar sigur. Unul dintre marile noastre vise este ca acest lungmetraj să fie primul film realizat de către minimum 10.000 de cinefili/filantropi. Un film social, despre o realitate tulburătoare, necunoscută sau ignorată. Orice sumă pe care o donezi îţi asigură statutul de producător al filmului «SCRUM» şi de înger păzitor al oamenilor care îşi duc zilele, uitaţi de lume, în două localităţi din Prahova. Credem că putem schimba viaţa lor în bine şi că filmul este un mediu ideal de-a le spune povestea. Însă, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să avem toate resursele necesare unei producţii la cel mai înalt nivel”, a precizat regizorul Andrei Negoiță.

Filmul „7 Cuvinte” va fi proiectat a doua oară consecutiv la Biserica Toma Cozma

La cererea publicului, filmul „7 Cuvinte” va fi proiectat din nou, duminică, 9 februarie, de la  ora 18.00, după slujba Paraclisului, în Biserica Toma Cozma. La eveniment va fi prezent pentru a doua oară regizorul filmului Andrei Negoiță. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Confirmările se pot face la tel. 0741.706.602. (Vasilica Onofrei)

Citește despre: