Făuritorii unirii Basarabiei cu România au fost pomeniţi la Mănăstirea Cernica

Arhiepiscopia Bucureştilor

Făuritorii unirii Basarabiei cu România au fost pomeniţi la Mănăstirea Cernica

Duminică, 27 martie 2016, s-au împlinit 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. Cu acest prilej, membrii Sfatului Țării de la Chișinău care au luat atunci decizia istorică a reunificării cu ţara mamă, au fost pomeniți în cimitirul Mănăstirii ilfovene Cernica, unde odihnesc o parte dintre ei.

Slujba Trisaghionului a fost oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii Cernica. Preasfinţia Sa a subliniat în cuvântul său că Biserica nu îi uită şi îi pomeneşte pe cei care au simţit româneşte şi cei care au ştiut că graniţele care apar uneori în decursul istoriei nu-i pot separa pe adevăraţii fraţi.

„A-i pomeni este un gest care arată că Biserica şi ţara nu-i uită pe cei care s-au afirmat în decursul istoriei, pe cei care au luptat, pe cei care au avut simţăminte curate şi sfinte, cei care au simţit româneşte şi cei care au ştiut că graniţele care apar uneori  în decursul istoriei nu-i pot separa pe adevăraţii fraţi. De aceea, înălţăm şi noi smerită rugăciune către Părintele îndurărilor ca să aşeze cu drepţii sufletele celor care au luptat atunci pentru unirea Basarabiei cu ţara mamă, pentru toţi patrioţii care de o parte şi de alta a Prutului şi în alte locuri au luptat atunci şi mai luptă încă pentru ca fraţii să rămână fraţi”, a arătat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La pomenire au participat numeroase personalități culturale, reprezentanți ai autorităților, tineri basarabeni aflați la studii în România, dar şi membri ai Corpului diplomatic al Republicii Moldova acreditat în Țara noastră.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: