Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, a IX-a ediţie
În prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei din București a avut loc joi, 27 octombrie 2015, finala celei de a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: Lăudaţi pe Domnul! Moderatorul evenimentului a fost actorul Tomi Cristin de la Teatrul Național I. L. Caragiale din București.
Evenimentul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, şi în parteneriat cu Radio România Muzical.
În cadrul Secţiunii A – Interpretare la această etapă naţională participă şase coruri universitare, mixte sau de voci egale: Corul Bărbătesc Imnodia al Universității din București (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul de Cameră Psalmodia Varadiensis al Universității din Oradea (Mitropolia Ardealului); Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului); Corul Bărbătesc al Universității din Craiova (Mitropolia Olteniei); Corul Bărbătesc al Universității Aurel Vlaicu din Arad (Mitropolia Banatului).
Aceste coruri au interpretat trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică.
După jurizare, etapa finală a festivalului-concurs s-a încheiat cu premierea câştigătorilor Secţiunii B – Compoziţie muzicală și cu premierea corurilor participante.
Câștigătorii Secţiunii A – Interpretare:
Patriarhul României a premiat corurile câştigătoare. Marele Premiu a fost acordat pentru două coruri: Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (reprezentând Mitropolia Moldovei și Bucovinei) şi Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (reprezentând Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului). Celelalte coruri participante au primit Premii speciale.
Câștigătorii Secțiunii B (Compoziție muzicală):
- Premiul I: dl. conf univ. dr. Marcu Șerban, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca;
- Premiul al II-lea: arhid. prof. dr. Ștefan Constantin-Răzvan, de la Seminarul Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București;
- Premiul al III-lea: dl. drd. Murariu Alexandru-Ștefan, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca;
- Mențiune: dl prof. dr. Alexandrescu Horațiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Constanța.
La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt intitulat Muzica bisericească – izvor de bucurie şi formare duhovnicească.
Ansamblul de muzică veche românească Trei parale a fost invitat special al evenimentului de la Palatul Patriarhiei şi a susţinut un mini-concert în timpul jurizării.
La eveniment au fost prezenţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai instituţiilor statului, oameni de cultură, credincioşi etc.
Festivalul-Concurs s-a desfăşurat în Patriarhia Română în perioada 1 martie – 27 octombrie 2016.
Sursa: basilica.ro