Festivalul-Concurs „Poezie sub cerul Dumitreștiului”, ediția a XIV-a, în Parohia Dumitreștii Gălății

Arhiepiscopia Iaşilor

Festivalul-Concurs „Poezie sub cerul Dumitreștiului”, ediția a XIV-a, în Parohia Dumitreștii Gălății

Sub un nou nume, „Poezie sub cerul Dumitreștiului”, pe data de 19 iulie a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului-Concurs de poezie din Parohia Dumitreștii Gălății – Schitu Duca, un eveniment cultural mult așteptat și apreciat de tinerii din zonă.

Anul acesta, aproximativ 40 de copii din 6 sate ale comunelor Schitu Duca și Ciortești au participat, cu emoție și bucurie, la concursul de poezie.

Părintele paroh Valentin Mîncă, alături de inimoșii enoriași și de o seamă de sponsori care au înțeles rolul poeziei în educația copiilor, au pregătit un cadru primitor în curtea bisericii. Fiecare participant a primit medalii, diplome, precum și daruri generoase. Doisprezece copii au primit cupe, iar alți doi au fost recompensați cu Trofeul pentru Poezie Laică și, respectiv, Trofeul pentru Poezie Religioasă.

Acest festival al cuvântului plin de emoție a avut două aripi: poezia laică, ce vorbește despre natură, familie, iubire și poezia religioasă, ce îndeamnă la introspecție și rugăciune. În timpul repetițiilor, am avut prilejul să observ cât de mult sensibilizează poezia sufletul copilului, a precizat doamna preoteasă Irina Maria Mîncă.

Juriul a fost alcătuit din oameni de cultură: părintele Vasile Liviu Mihăilă de la Parohia Hreațca (Fălticeni), președinte al Asociației „Fălticeni Cultural” și organizator al numeroaselor ediții ale Festivalului Internațional de Teatru „Grigore Birlic”; doamna profesoară Simona Hrap, directoare a Liceului Waldorf Iași; poeta Florența Crucileanu, fiică a satului Dumitreștii Gălății; poetul Eugen Paul Popa și domnul profesor-bibliotecar Lucian Dumbravă, de la Școala Poieni.

Trofeul pentru poezie laică a fost câștigat de Maria Sandu (13 ani), din Dumitreștii Gălății, iar Trofeul pentru poezie religioasă a fost primit de tânărul Valentin Bejinaru (14 ani), tot din satul gazdă, care a recitat poezia „Ștergarul”, de Costache Ioanid.

Pe măsură ce am învățat și am recitat această poezie, am simțit o mare emoție în sufletul meu!, a declarat, în timpul repetițiilor, tânărul Valentin.

Așadar, acest eveniment îi încurajează pe copii și tineri să dea dovadă de curaj și perseverență în memorarea poeziei și să lucreze la intonație, astfel încât să exprime cât mai autentic mesajul poetic.

Citește despre: