Festivalul Lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” a ajuns la cea de-a doua ediție
Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam, Țările de Jos, a organizat, în 29 și 30 aprilie, cea de-a doua ediție a Festivalului Lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu″, prima lalea olandeză cu nume românesc, intrată în cel de-al șaselea an de cultivare.
Festivalul a debutat cu o vizită a Părintelui paroh protopop dr. Ioan Dură, președintele onorific al asociației, şi a unui grup de doamne membre, în renumita gradină florală olandeză Keukenhof unde, în pavilionul Willem-Alexander, au putut fi admirate în întreaga lor splendoare 125 de lalele „Doamna Maria Brâncoveanu”, datorită participării ca expozant a cultivatorului acestora, domnul Christian Kolk, din Kloosterburen. Este pentru al patrulea an consecutiv când laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” înflorește în Keukenhof prin darul de bulbi oferit administrației parcului de către parohie şi asociație. Această „prezență” românească în cea mai mare gradină florală olandeză a fost întregită, în ziua vizitei, prin alăturarea tricolorului românesc şi a portretului Doamnei Maria Brâncoveanu.
Ȋn Duminica Mironosițelor, după Sfânta Liturghie oficiată de părintele Ioan, festivalul a continuat cu prezentarea de către doamna Elena De Chiara, vice-președintele Asociației, a istoricului lalelei și a demersurilor făcute pentru obținerea Certificatului de Autentificare şi Înregistrare, document eliberat în octombrie 2018 de Asociația Generală Regală olandeză a Cultivării Florilor cu Bulbi, precum și a locurilor în care au fost dăruiți, de-a lungul anilor, bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu”.
Domnul Leonard Lucian Raiciof, prim concertmaistru Rezidentie Orkest-Haga, enoriaș al parohiei şi membru în consiliul parohial, a susținut un recital de vioară, interpretând trei piese de compozitori clasici, printre care şi Balada lui Ciprian Porumbescu.
De asemenea, a fost distribuit şi primul număr din acest an al Foii Asociației.
Festivalul a fost imortalizat prin fotografii realizate atât la Keukenhof, cât şi la Troița şi la lalelele „Doamna Maria Brâncoveanu” din gradina parohială şi s-a încheiat cu o recepție în curtea parohiei, sub cerul însorit, oferită de Asociație.
Din 2018 şi până în prezent, au fost recoltați 5075 de bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” dintre care peste 1500 au fost dăruiți, în numele şi cu binecuvântarea Părintelui Ioan, către diferite lăcașe de cult, instituții şi personalități ale vieții culturale din România, Republica Moldova, Grecia, Franța, Germania şi Țările de Jos.
Bulbi ai lalelei au ajuns la Administrația Prezidențială, Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhie, Mitropolia Ortodoxӑ Română a Europei Occidentale și Meridionale din Paris, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, Biserica Sfântul Sava din Iaşi, Arhiepiscopia Râmnicului, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Institutul Român/Biblioteca Românӑ din Freiburg, Muzeul Satului din București, grădinile botanice din Bucureşti, Iaşi și Cluj-Napoca.
Totodată, bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” au fost oferiți Regelui Willem-Alexander şi Reginei Máxima ai Ţărilor de Jos, Familiei Regale a României, unor așezăminte de cult din București şi din județele Vâlcea, Alba, Prahova, Covasna, Mehedinți, Maramureș, Suceava, Braşov, precum şi mănăstirii Izvorul Tămăduirii de pe insula grecească Sikinos.
În acest an, Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”, care îşi desfășoară activitatea în cadrul parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, împlinește 7 ani de activitate.