Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamț

Joi, 3 iunie 2021, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț s-au desfășurat festivitățile de absolvire a studiilor pentru elevii seminariști din clasa a XII-a de la cele două secții: Teologie ortodoxă și Patrimoniu cultural.

Programul zilei a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către preoții profesori ai instituției de învățământ, conduși de părintele director Viorel Laiu. Răspunsurile la strană au fost date de absolvenți. După săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, tinerii au îngenuncheat înaintea dumnezeiescului Altar, iar părintele director le-a citit rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate peste ei în cei patru ani de studii. Momentul liturgic s-a încheiat cu un frumos cuvânt de învățătură adresat absolvenților seminariști de către cârmuitorul școlii teologice, care le-a reamintit cât de important este să continue activitatea de formare duhovnicească și intelectuală, pentru a deveni fii de nădejde ai Bisericii și ai neamului românesc. „Dragi absolvenți, vă felicităm pentru această zi importantă din viața voastră. Ne aflăm într-un moment de răscruce pentru voi și viitorul vostru, mai ales în contextul noii pandemii care a bulversat întreaga lume, însă nu și preocuparea voastră de a spori duhovnicește, dar și intelectual. Educația în astfel de momente se cere să fie fortificată spiritual pentru a ține dreptarul unei vieți sănătoase nu doar medical, ci mai cu seamă spiritual și moral. Să nu uitați, dragi absolvenți, să faceți cunoscută deviza Seminarului nostru, care v-a fost călăuză timp de patru ani: cunoașterea lui Dumnezeu, suprema valoare a umanității”.

După Sfânta Liturghie, în sala de festivități a școlii a avut loc cursul festiv. Au asistat membrii corpului profesoral, personalul auxiliar al instituției, ceilalți elevi ai Seminarului, precum și numeroși părinți ori rude ale absolvenților. A urmat premierea elevilor claselor terminale cu rezultate deosebite la învățătură. S-au remarcat în mod aparte elevul Carp Andrei-Cristian de la clasa de Teologie ortodoxă și Bistriceanu Maria de la clasa de Patrimoniu cultural, care au terminat clasa a XII-a cu media generală 10. În luările de cuvânt profesorii școlii i-au felicitat pe elevi și le-au oferit ultimele îndrumări înainte de a porni pe noi căi ale formării educaționale. Au mai rostit alocuțiuni reprezentanți ai elevilor, dar și ai părinților prezenți.

În cuvântul de încheiere părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului nemțean a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru acest moment înălțător, care reprezintă încununarea a patru ani de muncă și dăruire ale întregului corp profesoral, dar și a dorinței de cunoaștere a elevilor. Părintele director le-a mulțumit cadrelor didactice pentru că „au fost arhitecții sufletelor elevilor în devenire”. De asemenea, a mulțumit părinților absolvenților pentru încrederea acordată Seminarului prin hotărârea luată în urmă cu patru ani, prin care copiii lor au devenit elevi ai școlii teologice nemțene. În mod deosebit, părintele director a salutat prezența oaspeților din Basarabia și Bucovina de nord, astăzi componentă a Ucrainei, pentru fidelitatea față de valorile naționale, dar și fiindcă au încuviințat pentru copiii lor să învețe în România, la Neamț.

Un moment deosebit l-a constituit dezvelirea tabloului promoției 2017-2021 de către arhim. prof. Mihail Daniliuc și prof. Dan Țârdea, diriginții celor două clase terminale. Anul aceasta rama tabloului, deosebit de frumos sculptată, a fost realizată de părintele profesor Ștefan Cenușă, cadru didactic al Seminarului, ajutat de elevii de la secția Patrimoniu. Elevul Arsenie Pavliuc, de la aceeași clasă, a pictat pe panoul de promoție icoana anului 2021, Anul omagial al pastorației românilor din afara României, închipuindu-i pe Sfinții Ioan Iacob de la Neamț, cu moaștele la Hozeva, pe valea Iordanului, Dionisie Exiguul și Ioan Casian. Alegerea nu a fost întâmplătoare: astfel, și-a arătat dragostea și cinstirea față de sfinții ocrotitori ai diasporei românești, ca unul ce face parte din ea: absolventul Pavliuc Arsenie este originar din Cernăuți, fosta capitală a Bucovinei înstrăinate. De altfel, bucuria comuniunii elevilor din țară cu cei din Republica Moldova, din zona Cernăuțiului, apoi cu elevi români veniți din Occident să învețe acasă, face din Seminarul nemțean locul regăsirii și al trăirii credinței strămoșești în plinătatea comuniunii frățești, al prețuirii valorilor naționale, care ne reconfirmă identitatea și ne îndeamnă să ne redescoperim originile.

În cadrul solemn și în acordurile imnului Gaudeamus igitur, absolvenții au înmânat cheia școlii colegilor din clasa a XI-a. Această frumoasă și veche tradiție reprezintă și un gest simbolic, prin care se face referire la continuitatea învățământului la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, vreme de aproape 170 de ani.

Citește despre: