Festivitate de deschidere a anului școlar la Seminarul Teologic din Dorohoi

10 Septembrie 2019 20:55 Arhiepiscopia Iaşilor

Luni, 9 septembrie 2019, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi - Botoșani, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a noului an școlar.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmat de slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți, profesori ai seminarului.

În cuvântul său, părintele prof. Constantin Muha, directorul instituției, a precizat că „noul an școlar a început cu invocarea ajutorului dumnezeiesc, ca să putem trece cu bine peste toate greutățile și să ieșim învingători până la capăt. Elevii noștri cresc foarte frumos aici, în cei patru ani de studii. Este o simbioză frumoasă aici, între copiii de la cele două profile din  școala noastră. Avem și în acest an proiecte Erasmus+ care vor presupune din nou schimburi de  experiență cu școli din alte țări. În acest an, la clasa a IX-a Pastorală, vom implementa, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, un program de mentorat dedicat seminariilor și liceelor teologice, avându-i ca beneficiari pe elevii de clasa a IX-a. Câteva cadre didactice din școala noastră au participat la cursuri de formare în acest sens și se vor ocupa de elevii noștri. Este o nouă idee, o nouă formă de apropiere de copii și de părinți. Aceasta ne demonstrează că Biserica investește în viitoarele generații care reprezintă viitorul țării și al Bisericii”.

Părintele Teodor Cătălin Budacă, participant la cursurile de mentorat, a prezentat câteva detalii despre acest program care „se dorește a fi un factor diferențiator pentru școlile teologice, cu o influență decisivă în formarea tinerelor generații, într-un mod mai profund și mai articulat. Programul de Mentorat, dezvoltat cu sprijinul ostenitorilor de la Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor și de la Fundația «Varlaam Mitropolitul», își propune să crească nivelul de conștientizare a vocației elevului seminarist și să-l ajute să ajungă cât mai aproape de împlinirea acestei vocații. Programul de mentorat face acest lucru prin îndrumare spre trei direcții: academică, duhovnicească și comunitară”.

La festivitate a participat și Mihaela Huncă, deputat de Botoșani în Parlamentul României, care în cuvântul dumneaei a precizat că „noi, dascălii, slujim și la altarul educației. Educația nu este ușoară și cred că nici nu ar trebui să fie ușoară. Educația înseamnă sacrificii, eforturi, și trebuie să fie ultima redută împotriva nonvalorii, împotriva  mediocrității, incompetenței.”

De asemenea, părintele Georgel Chichioacă a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care se amintește de decizia Sfântului Sinod de a proclama anul 2019 drept „Anul omagial al satului românesc”. Patriarhul României a prezentat importanţa colaborării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru ca elevii de la sate şi orașe să aibă rezultate şcolare optime. Din partea Poliției Române, a fost prezent subinspector Corneliu Maxîn, care a dat citire mesajului Poliției Române la începutul noului an școlar. De asemenea au participat cadrele didactice, elevii însoțiți de părinți, precum și colaboratori și ostenitori ai seminarului dorohoian. (pr. Vasile Ionuț Crețu, consilier educativ)

Ultimele din categorie