Festivitatea de premiere a concursului cu tema „Pace pe Pământ”, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Festivitatea de premiere a concursului cu tema „Pace pe Pământ”, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău

Concursul, adresat copiilor, a avut o temă actuală și sensibilă – „Pace pe Pământ” –, care i-a inspirat pe micii autori să alcătuiască poezii, eseuri și povești dedicate acestui mare deziderat al omenirii. 

Duminică, 29 mai, în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din municipiul Buzău, a avut loc festivitatea de premiere a Concursului literar „Lăsați copiii să vină la Mine!”, ediția I, organizat de unitatea de cult amintită, în parteneriat cu Școala Gimnazială „G. E. Palade” - Buzău, Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” - Buzău, filiala „Pamfil Șeicaru” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Liga Scriitorilor, filiala Buzău, revista „Origini” și Centrul de Consultanță și Dezvoltare Regională Buzău.

Concursul, adresat copiilor, a avut o temă actuală și sensibilă – „Pace pe Pământ” –, care i-a inspirat pe micii autori să alcătuiască poezii, eseuri și povești dedicate acestui mare deziderat al omenirii. Membrii juriului (Tudor Cicu – critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea; Elena Căpățînă – președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Maria Mânzală – membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Victoria-Maria Pripon – elevă și poetă) au fost impresionați de frumusețea, uneori atât de simplă, a lucrărilor înscrise în competiție și de apetența către meditație, înțelegere și transpunere în metaforă a gândurilor pornite din suflet de copil.

Au fost acordate diplome de merit, de onoare și de excelență, precum și câteva distincții speciale (dedicate, multe dintre ele, omagierii unor mari oameni de cultură buzoieni plecați dintre noi), după cum urmează: Premiul Marin Ifrim – acordat de Dl Ștefan Teodor Cabel și revista „Literadura” elevei Constantin Ilaria, clasa a III-a, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Focșani, județul Vrancea; Premiul Nistor Tănăsescu – acordat de Dl Stelian Grigore și revista „Caietele de la Țintești” elevei Zecheru Alexandra Iulia, clasa a VI-a B, Școala Gimnazială numărul 11 Buzău; Premiul Ovidiu Cameliu Petrescu – acordat de Dra Gabriela Serena Petrescu, Dl Viorel Frâncu și Asociația „Renașterea Buzoiană” elevei Panait Sabina, clasa a VI-a A, Școala  Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” Buzău; Premiul revistei „Origini” – acordat de Dl Vasile Prăjescu elevei Dobre Bianca, clasa a V-a E, Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău; Premiul ediției, PACE PE PĂMÂNT – acordat de Dna Elena Căpățînă și Asociația Liga Scriitorilor elevei Gheorghe Alexandra, clasa a VI-a A, Școala Gimnazială Numărul 11 Buzău; Premiul concursului, purtând numele regretatului preot cărturar Constantin Negoiță – acordat de Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” și Pr. Vespasian Negoiță elevei Bulf Alice Tania, clasa a IX-a, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău.

Evenimentul cultural a fost presărat cu gingașe momente muzicale, oferite de elevele Paraschiv Teodora, Rădulescu Maria, Pripon Victoria-Maria, Sîrbu Sofia și Niculiță Anisia Maria, coordonate de neobosita doamnă profesor doctor Gina Miriam Agapie. Au fost prezenți oameni de cultură din Buzău, copii și părinți, precum și spectatori de toate vârstele, care au dorit să adauge împlinirii sufletești a Sfintei Liturghii duminicale și acest moment de bucurie neprețuită.

Toți participanții au primit o diplomă și un exemplar din antologia care a reunit textele înscrise în întrecerea culturală PACE PE PĂMÂNT unde, după cum a subliniat coordonatorul concursului, Pr. Alexandru Pripon, nu există învingători sau învinși, ci „toți autorii, indiferent de punctajul obținut în urma jurizării, au un loc binemeritat – pentru cei mai mulți dintre ei acesta fiind debutul într-un volum colectiv”, iar evenimentul desfășurat în lăcașul de cult a fost, în egală măsură, „festivitatea de premiere a competiției literare și de așezare a antologiei concursului, spre binecuvântare, înaintea singurului care poate vindeca această lume, a lui Dumnezeu, Cel ce a fost, este și va rămâne ocrotitorul copiilor (indiferent de vârstă), iubitorul păcii și călăuzitorul oamenilor buni, cu suflete frumoase!”.

Citește despre: