Floriile în Arhiepiscopia Iașilor
Preoții și credincioșii din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2 au participat sâmbătă la Pelerinajul de Florii, care a fost precedat de slujba Vecerniei, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe parcursul procesiunii s-au rostit ectenii și s-a intonat troparul Praznicului. Pelerinajul a atras foarte mulți ieșeni, dar și copii care au venit însoțiți de profesorii de Religie. Preasfințitul Calinic, alături de pr. Ionel Roată, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, de cei peste 50 de preoți și diaconi și de mulțimea de pelerini, s-au îndreptat apoi către Catedrala mitropolitană din Iași. Aici au fost întâmpinați de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a rostit o rugăciune de binecuvântare și a rostit un cuvânt de învățătură. „Drumul parcurs de Mântuitorul Hristos de la mormântul lui Lazăr din Betania spre Ierusalim este prelungit de procesiunea împlinită de preoții și poporul lui Hristos din Iași. Hristos a intrat în cetatea Ierusalimului pentru a aduce mântuire neamului omenesc“, a amintit Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Apoi, Corul „Teologus“ al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, și corul de copii reunit sub patronajul Asociației Communio au susținut un concert de cântări religioase specifice perioadei în care ne aflăm.
La Pașcani, pelerinajul a început la ora 11:00, când toți preoții din oraș, însoțiți de credincioși, s-au îndreptat spre centrul orașului, unde a fost oficiată slujba Vecerniei. „Ne-am întâlnit cu toții în Piața Centrală a orașului, unde, pe un podium special amenajat, soborul de preoți a oficiat slujba Vecerniei. Au fost mulți copii de la trei școli din Pașcani, care ne-au însoțit și au oferit un frumos program cultural-spiritual“, a declarat pr. Pavel Postolachi, protoiereul Protopopiatului Pașcani. La Pelerinajul de Florii de la Hârlău au participat preoții de la mai multe cercuri pastoral-misionare ale Protoieriei. Traseul a fost de la Cimitirul orășenesc Hârlău - Biserica „Sf. Vasile cel Mare“ - Capela „Sf. M. Mc. Pantelimon“ - Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ - Biserica „Sf. Nicolae“ - Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“.
Botoșănenii au plecat sâmbătă în pelerinaj din fața Bisericii „Buna Vestire“. De aici, preoții și credincioșii au mers către Mănăstirea Popăuți. „Credincioșii au fost mult mai mulți decât în anii precedenți. În timpul procesiunii, oamenii au intonat din cântările Triodului, colinde de Florii, fiind receptivi la oferirea răspunsurilor liturgice la ecteniile și Evangheliile rostite de către preoți, pe traseu. La Mănăstirea Popăuți, unde s-a încheiat procesiunea, am fost așteptați de arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoșani“, ne-a relatat pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani. Tot în urmă cu două zile, la Dorohoi, pelerinajul de Florii s-a desfășurat de la Biserica „Sfânta Vineri“ la Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ - Vârgolici. „După ce sălciile și florile binecuvântate au fost împărțite credincioșilor, am pornit către centrul orașului. La Biserica Vârgolici am săvârșit Acatistul Învierii lui Lazăr, iar la final am ținut un cuvânt de învățătură despre importanța pelerinajului“, a spus pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi. În municipiul Darabani, procesiunea a avut loc de la Biserica „Sf. Nicolae“, unde s-a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de sălcie, către Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena“. „La troița ridicată în cinstea eroilor căzuți la datorie, din curtea Primăriei Darabani, am rostit rugăciuni de pomenire pentru cei care și-au dat viața pentru apărarea patriei“, ne-a informat pr. Constantin Pânzariu, protoiereu de Darabani. În Protopopiatul Săveni, pelerinajul de Florii s-a derulat de la Biserica „Sf. Nicolae“ la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“. „Înainte au mers credincioși purtând Sfânta Cruce și prapuri, ca semne ale biruinței credinței noastre, apoi au urmat preoții, cu Sfânta Evanghelie, și mulțimea credincioșilor având în mâini icoane și ramuri de salcie“, a spus pr. Constantin Macuc, protoiereul Protopopiatului Săveni.
La Piatra Neamț, pelerinajul de Florii s-a desfășurat pe traseul: Biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ Mărăței - Biserica „Sf. Ioan - Domnesc“. „S-au interpretat cântări și colinde de Florii pe tot timpul pelerinajului. La bisericile de pe traseu s-a făcut câte o oprire, unde s-au rostit ectenii“, a declarat pr. Dumitru Alincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț. La Târgu Neamț, procesiunea a început sâmbătă, la ora 12:00, când preoții din parohiile orașului și credincioșii s-au întâlnit în intersecția dintre Bulevardul Ștefan cel Mare și Bulevardul Mihai Eminescu și au pornit spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. La Roznov, procesiunea de Florii s-a derulat, și în acest an, pe traseul celor 24 de troițe din oraș, în timp ce în Protopopiatul Ceahlău pelerinii au mers, începând cu ora 16:00, de la parohia Pârâul Pântei spre parohia Stejarul. „A fost o seară minunată și o zi deosebită, mai frumos ca în ceilalți ani, pentru că am avut un cor aparte de tineri și copii. Peste 300 de credincioși au participat la procesiune, iar pe parcurs s-au rostit ectenii“, a menționat pr. Mihai Damian, protoiereu de Ceahlău.