Floriile în Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Floriile în Arhiepiscopia Iașilor

Preoții și credincioșii din Pro­to­popiatele Iași 1 și Iași 2 au par­ti­cipat sâmbătă la Pelerinajul de Flo­rii, care a fost precedat de sluj­­ba Vecerniei, oficiată de PS Ca­linic Botoșăneanul, Episcop-Vi­car al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe par­cursul procesiunii s-au rostit ec­tenii și s-a intonat troparul Praz­ni­cu­lui. Pelerinajul a atras foar­te mul­ți ieșeni, dar și copii ca­re au venit însoțiți de profesorii de Religie. Preasfințitul Calinic, a­lă­­­turi de pr. Ionel Roată, vicar-ad­ministrativ al Arhiepiscopiei Ia­­șilor, pr. Constantin Andrei, pro­­toiereul Protopopiatului Iași 1, pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Pro­topopiatului Iași 2, de cei pes­­te 50 de preoți și diaconi și de mul­țimea de pelerini, s-au în­drep­­­tat apoi către Catedrala mi­tro­­politană din Iași. Aici au fost întâmpinați de Înalt Preasfin­ți­tul Părinte Teofan, Arhiepis­co­pul Iașilor și mitropolitul Moldo­vei și Bucovinei, care a rostit o ru­­găciune de binecuvântare și a ros­tit un cuvânt de învățătură. „Dru­mul parcurs de Mântuitorul Hris­tos de la mormântul lui La­zăr din Betania spre Ierusalim es­­te prelungit de procesiunea îm­pli­nită de preoții și poporul lui Hris­tos din Iași. Hristos a intrat în cetatea Ierusalimului pentru a adu­ce mântuire neamului omenesc“, a amintit Mitropolitul Mol­­­dovei și Bucovinei. Apoi, Co­rul „Teologus“ al Facultății de Teo­logie Ortodoxă „Dumitru Stă­ni­loae“ din Iași, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, și corul de copii reunit sub patronajul Aso­­­ci­a­ției Communio au susținut un con­cert de cântări religioase spe­­ci­fice perioadei în care ne aflăm.

La Pașcani, pelerinajul a în­ce­put la ora 11:00, când toți pre­oții din oraș, însoțiți de credincioși, s-au îndreptat spre centrul ora­șu­lui, unde a fost oficiată sluj­ba Ve­­cerniei. „Ne-am întâlnit cu to­ții în Piața Centrală a orașului, un­de, pe un podium special ame­na­jat, soborul de preoți a oficiat sluj­ba Vecerniei. Au fost mulți co­pii de la trei școli din Pașcani, care ne-au însoțit și au oferit un fru­mos program cultural-spi­ri­­tu­al“, a declarat pr. Pavel Pos­to­­la­chi, protoiereul Protopopia­tu­lui Paș­cani. La Pelerinajul de Flo­rii de la Hârlău au participat pre­oții de la mai multe cercuri pastoral-mi­sionare ale Protoie­ri­ei. Tra­se­ul a fost de la Cimitirul oră­șe­nesc Hârlău - Biserica „Sf. Va­si­le cel Mare“ - Capela „Sf. M. Mc. Pan­telimon“ - Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ - Biserica „Sf. Ni­co­lae“ - Biserica „Sf. M. Mc. Gheor­ghe“.

Botoșănenii au plecat sâm­bă­tă în pelerinaj din fața Bi­sericii „Bu­na Vestire“. De aici, preoții și cre­dincioșii au mers către Mă­năs­tirea Popăuți. „Cre­din­cioșii au fost mult mai mulți decât în anii precedenți. În timpul proce­si­unii, oamenii au intonat din cân­­tările Triodului, co­lin­de de Flo­rii, fiind receptivi la ofe­rirea răs­punsurilor liturgice la ectenii­le și Evangheliile rostite de către pre­oți, pe traseu. La Mănăs­ti­rea Po­păuți, unde s-a încheiat pro­ce­si­unea, am fost așteptați de ar­him. Ioan Harpa, exarhul zo­nei Bo­­toșani“, ne-a relatat pr. Lu­cian Le­onte, protoiereul Proto­po­­pia­tu­­lui Botoșani. Tot în urmă cu do­uă zile, la Dorohoi, peleri­na­jul de Florii s-a desfășurat de la Bi­se­rica „Sfânta Vineri“ la Bi­se­rica „Naș­terea Maicii Dom­nu­lui“ - Vâr­golici. „După ce sălciile și flo­ri­le binecuvântate au fost împăr­ți­te credincioșilor, am pornit că­tre centrul orașului. La Biserica Vâr­golici am săvârșit Acatistul În­vierii lui Lazăr, iar la final am ți­nut un cuvânt de învățătură de­­spre importanța pelerinaju­lui“, a spus pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Do­ro­­­hoi. În municipiul Darabani, pro­­­cesiunea a avut loc de la Bi­se­ri­ca „Sf. Nicolae“, unde s-a citit ru­­găciunea de binecuvân­ta­re a ra­murilor de sălcie, către Bise­ri­ca „Sf. Împ. Constantin și Elena“. „La troița ridicată în cinstea eroi­lor căzuți la datorie, din curtea Pri­măriei Darabani, am rostit ru­găciuni de pomenire pentru cei ca­re și-au dat viața pentru apă­ra­rea patriei“, ne-a informat pr. Con­stantin Pânzariu, protoiereu de Darabani. În Protopopiatul Să­­­veni, pelerinajul de Florii s-a de­­rulat de la Biserica „Sf. Nico­lae“ la Biserica „Sf. M. Mc. Gheor­­­­­ghe“. „Înainte au mers cre­din­cioși purtând Sfânta Cruce și pra­puri, ca semne ale biruinței cre­dinței noastre, apoi au urmat pre­oții, cu Sfânta Evanghelie, și mul­țimea credincioșilor având în mâini i­coa­ne și ramuri de salcie“, a spus pr. Constantin Macuc, pro­­­toie­re­ul Protopopiatului Să­veni.

La Piatra Neamț, pelerinajul de Florii s-a desfășurat pe tra­se­ul: Biserica „Sf. Ioan Boteză­to­rul“ Mărăței - Biserica „Sf. Ioan - Dom­­nesc“. „S-au interpretat cân­tări și colinde de Florii pe tot timpul pelerinajului. La bisericile de pe traseu s-a făcut câte o oprire, un­de s-au rostit ectenii“, a decla­rat pr. Dumitru Alincăi, protoie­reul Protopopiatului Piatra Neamț. La Târgu Neamț, procesi­u­nea a început sâmbătă, la ora 12:00, când preoții din parohiile ora­șului și credincioșii s-au întâl­nit în intersecția dintre Bulevar­dul Ștefan cel Mare și Bulevar­dul Mihai Eminescu și au pornit spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. La Roznov, procesiu­nea de Florii s-a derulat, și în a­cest an, pe traseul celor 24 de tro­i­­țe din oraș, în timp ce în Pro­to­po­piatul Ceahlău pelerinii au mers, începând cu ora 16:00, de la parohia Pârâul Pântei spre pa­ro­hia Stejarul. „A fost o seară mi­nu­nată și o zi deosebită, mai frumos ca în ceilalți ani, pentru că am avut un cor aparte de tineri și copii. Peste 300 de credincioși au participat la procesiune, iar pe parcurs s-au rostit ectenii“, a men­­ționat pr. Mihai Damian, pro­­toiereu de Ceahlău.

Citește despre: