Formare catehetică la Piatra-Neamţ
Protopopiatele Piatra-Neamț și Roznov, prin Birourile de catehizare coordonate de preoții Ștefan Zaharia și Camelian Gurbet, au organizat miercuri, 22 mai 2019, un curs de formare pentru preoții care vor susține cateheze demonstrative din tematica Programei catehetice a Arhiepiscopiei Iașilor pentru anul 2019, în cercurile pastorale.
Întâlnirea s-a desfășurat în casa socială a parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” - Mărăţei din Piatra-Neamţ, cu bunăvoința părintelui paroh Vasile Păvăleanu. Cursul a fost susţinut de cei doi responsabili cu catehizarea şi de părintele dr. Bogdan Racu, inspector pentru Învăţământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Principalele obiective au fost descoperirea catehezei ca instrument important de comunicare a învăţăturii de credinţă, dobândirea abilităţilor de bază în proiectarea, susţinerea şi evaluarea unei cateheze, familiarizarea cu metodele folosite în susţinerea unei cateheze, precum şi înţelegerea plusului de valoare pe care o cateheză pregătită corespunzător şi centrată pe nevoile participanţilor îl aduce în viaţa parohiei.
„Am văzut în întâlnirile anterioare că o cateheză bine organizată aduce în discuţie noi abordări ale unor subiecte, deci dispare monotonia. Plecăm de la premisa că fiecare cateheză este constructivă, pedagogică, ancorată în trăirea liturgică şi morală. În acest context vom lucra cu trei realități: cateheza este o experienţă care integrează în participanţi dorinţa de cunoaştere, abilitatea de a parcurge un program catehetic şi formarea unor aptitudini care îi implică în viaţa comunităţii, aşadar participanții conștientizați de fundamentele credinței lor devin comunicativi, deschiși, receptivi, își doresc să devină nucleu parohial şi caractere misionare. A doua realitate o reprezintă catehetul și personalitatea lui, construită pe o credinţă neclintită, folosirea bazelor pedagogiei creştine, cunoaşterea Sfintei Scripturi, evlavie, curăţia vieţuirii și zelul apostolic. A treia sau poate cea dintâi dacă privim în măsura localizării noastre în opera mântuirii, este dimensiunea spirituală, fiindcă Dumnezeu este Cel care le împlinește pe toate. Avem nădejdea că astfel de întâlniri de formare catehetică vor aduce clarificări şi vor descoperi noi iniţiative catehetice în parohiile din judeţul Neamţ, având în vedere grija şi îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi viziunea şi lucrarea reponsabililor birourilor de catehizare coordonaţi de Părintele Inspector Bogdan Racu”, a declarat părintele Ştefan Zaharia.
În cele două protopopiate vor fi organizate în perioada următoare catehezele demonstrative, cinci dintre ele în Protopopiatul Roznov, iar celelalte cincisprezece în Protopopiatul Piatra-Neamț.