A fost ales noul Mitropolit al Tesalonicului – Preasfințitul Părinte Filoteos al Oreonului

Ortodoxia în lume

A fost ales noul Mitropolit al Tesalonicului – Preasfințitul Părinte Filoteos al Oreonului

    • A fost ales noul Mitropolit al Tesalonicului – Preasfințitul Părinte Filoteos al Oreonului
      PS Filotheos, noul Mitropolit al Tesalonicului

      PS Filotheos, noul Mitropolit al Tesalonicului

În ziua de  9 octombrie 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a ales pe Preasfințitul Părinte Filoteos al Oreonului în scaunul vacant al Mitropoliei Tesalonicului, după ce, în luna septembrie a acestui an, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Antimos s-a retras din motive de sănătate.

În ziua de  9 octombrie 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, întrunit în ședință solemnă la Atena, a ales, cu 73 de voturi, pe Preasfințitul Părinte Filoteos al Oreonului, Secretarul Sfântului Sinod, în scaunul vacant al Mitropoliei Tesalonicului, după ce, în luna septembrie a acestui an, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Antimos s-a retras din motive de sănătate.

Preasfințitul Părinte Filoteos, Mitropolitul ales al Tesalonicului, s-a născut în data de 9 iulie 1977, în Halkida, Grecia. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Atena (1995-1998), apoi a urmat Facultatea de Teologie din capitala Greciei (1998-2002) și studiile de Master la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic.

Preasfințitul Părinte Filoteos a intrat în cinul monahal la data de 16 februarie 2002, în obștea mănăstirii „Sfântul Gheorghe” – Arma, fiind hirotonit ierodiacon la 17 februarie 2002 de către Mitropolitul Hrisostom al Halkidei, același care l-a sfințit ieromonah în ziua de 19 iunie 2002 și i-a acordat rangul de Arhimandrit.

În perioada 2002-2016 Preacuviosul Filoteos a ocupat diferite funcții administrative și misionare în cadrul Mitropoliei Halkidei. 

În anul 2016 a fost numit Secretar al Comitetului Sinodal pentru Educația Eclesiastică și Formarea Clerului, pentru ca în anul 2018 să fie numit Secretar al Sfântului Sinod, care redacta hotărârile sinodale.

La 21 martie 2019, Preafericitul Părinte Ieronimos, Arhiepiscopul Atenei și întregii Grecii, l-a numit în funcția de Secretar General al Sfântului Sinod, iar la data de  11 octombrie 2019, la propunerea Preafericirii Sale, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Atenei, cu titlul ,,al Oreonului”, fiind hirotonit în Catedrala Episcopală din Atena, la data de 15 octombrie 2019.

Sursa: romfea.gr

Gheorghe Dorneanu – student al Facultății de Teologie din cadrul Universității „Aristotel”, Salonic

Citește despre: