A fost inaugurat noul sediu al Centrului Eparhial Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

A fost inaugurat noul sediu al Centrului Eparhial Suceava

Pe data de 8 ianuarie 2015, un incendiu puternic a devastat vechea clădire a Centrului Eparhial din Suceava. Odată cu aceasta a ars și clădirea Semiearului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”. Joi, 19 ianuarie 2017, la doi ani de la nefericitul eveniment, a fost sfințit un nou imobil care va găzdui de acum înainte activitatea administrației eparhiale.

Clădirea noului Centru eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost sfințită joia aceasta de Înaltpreasfințitul  Părinte Arhiepiscop Pimen, prin ungere cu untdelemn sfințit și prin stropire cu agheazmă. La eveniment au participat preoţi consilieri din cadrul Arhiepiscopiei, părinți protoierei, stareţi, monahii şi călugări din obştea mănăstirilor din Bucovina, preoţi parohi din întreg judeţul, precum şi reprezentanţi ai ocoalelor silvice din cadrul Arhiepiscopiei. Alături de feţele bisericeşti au fost invitaţi la eveniment şi reprezentanţii autorităţilor judeţene, locale, precum şi conducătorii unor instituţii cu care Arhiepiscopia a colaborat de-a lungul timpului.

Cuvântul ierarhului a fost unul de mulțumire către Dumnezeu pentru realizarea acestui edificiu, cât și  pentru preoții și stareții care au chivernisit banii primiți de la credincioși și s-au implicat cu tot sufletul în refacerea construcției: „Acest așezământ a fost ridicat într-un timp record. A existat multă dăruire, atât din partea lucrătorilor, care au încercat să facă muncă de calitate, cât și din partea ajutătorilor de la mănăstiri, de la  ocoalele silvice, de la Primăria Municipiului Suceava, de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Această construcție, atât de necesară pentru un centru eparhial, este expresia dragostei. Vechea clădire a Arhiepiscopiei a fost construită atunci din lemn din două motive: în primul rând a fost vorba de a face economie, iar al doilea motiv, şi acesta a fost principalul, s-a datorat ideii specialiştilor de a nu recomanda construcţiile grele pe acest versant, de la Mănăstirea «Sfântul Ioan» şi până la Fabrica de Pâine. Astăzi, însă, ne bucurăm de noua zidire, făcută cu pricepere, devotament, dăruire şi calitate. Le mulţumim tuturor celor de faţă şi celor care au ajutat la ridicarea acestui edificiu”.

Prezent la momentul inaugural, primarul Municipiului Suceava, d-l Ion Lungu, a subliniat importanța momentului atât pentru Eparhie, cât și pentru orașul Suceava: „Dumnezeu lucrează prin oameni; iată că parcă tot răul a fost spre bine. Avem acum la Centrul Eparhial o clădire modernă, care face onoare Bisericii Ortodoxe Române, dar deopotrivă și comunității și orașului nostru. Primăria Municipiului Suceava rămâne alături de Biserica Ortodoxă și de toate toate unitățile de cult din orașul nostru și vom încerca să prindem în buget și o sumă de bani pentru construcția unui nou sediu pentru Seminarul Teologic Suceava”.

Noua clădire- o îmbinare fericită între tradiţional şi modern

Noul Centru Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei este structurat judicios ca spațiu, astfel încât să răspundă nevoilor impuse de cotidianul vieții din eparhie: la demisol are o sală de conferințe spatioasă și frumos amenajată, iar la parter se află birourile preoților consilieri. Prin întreaga sa arhitectură , clădirea este adaptată cerințelor actuale de desfăsurare a activitătii  administrative, economice, social - misionare și culturale, precum și de păstrare și conservare a fondului arhivistic. „Aş vrea să-i mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan cel Nou, Ocrotitorul eparhiei noastre. Aduc mulţumire Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, care ne-a dat binecuvântare de a ridica acest aşezământ, pentru sprijinul acordat, pentru încrederea care mi-a acordat-o mie, în calitate de consilier economic, şi pentru binecuvântare şi sprijin financiar şi moral. A fost, după cum a spus şi ierarhul nostru, o lucrare foarte rapid executată, pentru că a lucrat o firmă foarte serioasă, care a fost în permanenţă în grafic. Clădirea are, ca și amprentă la sol, 700 metri pătratți, iar ca suprafață utilă 2100 metri pătrați. La demisol va fi o sală de conferințe, cu 120 de locuri, pe care-l vom oferi gratuit, la cerere, pentru organizarea unor evenimente culturale din orașul nostru și pentru evenimente filantropoce. Clădirea are și un bloc alimentar autorizat, grupuri sanitare moderne, La parter va fi administrația Centrului Eparhial, cu sala de ședințe de 100 locuri, iar la mansardă va fi administrația silvică a Arhiepiscopiei, cu 14 birouri. Am demonstrat că suntem bucovineni foarte uniţi. Aş vrea să mulţumesc în primul rând proiectantului, domnului arhitect Doru Olaş, şi constructorilor pentru modul în care au finalizat această lucrare”, ne-a declarat părintele  Gheorghe Saftiuc, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Menționăm faptul că supravegherea lucrărilor la noul sediu a fost încredinţată de IPS Părinte Pimen consilierului economic al Arhiepiscopiei, părintele Gheorghe Saftiuc, inginerului silvic Rareş Vasile Hrestic, şeful Ocolului Silvic „Silva Bucovina” din cadrul Arhiepiscopiei, şi dirigintelui de şantier, inginer Vasile Galan. Noua clădire al Arhiepiscopiei reprezintă o îmbinare fericită de tradiţional şi modern, o clădire spaţioasă şi primitoare, un simbol care ţine pasul cu vechile capodopere arhitecturale moldoveneşti moştenite.

Citește despre: