A fost sfinţit primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor: „Un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti“
Zi de sărbătoare duminică, 20 august, la Dolhasca, unde sute de credincioşi din oraş şi din împrejurimi au asistat la slujba de sfinţire a primei unităţi spitaliceşti ridicate cu ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Noua unitate medico-socială din Dolhasca, pusă sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se află în Parohia Învierea Domnului şi va oferi servicii în diferite specialităţi medicale, deservind peste 10.000 de locuitori. Noul spital va funcţiona pe locul unde a funcţionat până la începutul anilor '90 spitalul comunal Dolhasca, o anexă a Spitalului Municipal Fălticeni, refăcut în totalitate, modernizat şi extins cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a Asociaţiei „Mila Creştină“ din Dolhasca şi alte surse.
IPS Arhiepiscop Pimen a fost aşteptat în Dolhasca de la primele ore ale dimineţii de credincioşi şi preoţii care au oficiat slujba de sfinţire. În atmosferă de mare sărbătoare, a fost oficiată slujba de sfinţire a Paraclisului „Sfântul Gheorghe“, ridicat în curtea spitalului, după care alaiul slujitorilor a intrat pe rând în spaţioasele încăperi ale noului spital, pentru a sfinţi noua clădire. Slujba de sfinţire a vizat mai multe componente ale unităţii spitaliceşti. Întâi spitalul propriu-zis, cu 35 de paturi şi saloane dotate cu tot necesarul. A mai fost târnosită troiţa din incinta unităţii precum şi paraclisul. Tot duminică au fost sfinţite farmacia şi cabinetul stomatologic, două componente în care se lucrează deja cu personal calificat. Pentru bucuria credincioşilor, a fost adusă spre închinare şi icoana făcătoare de minuni Pantanassa, de la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă ridicată special în curtea spitalului. Au participat preoţi din zona Dolhasca, părinţi consilieri ai arhiepiscopiei şi un mare număr de credincioşi. Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa dlui Victor Opaschi, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Prima unitate medicală ridicată prin contribuţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor
Acest important proiect pentru comunitate a fost iniţiat în anul 2004 şi în mare parte a fost realizat prin strădania părintelui Gheorghe Saftiuc de la Parohia „Învierea Domnului“ din Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele Gheorghe Saftiuc a preluat atunci o clădire fără acoperiş, cu geamuri sparte şi uşi distruse, transformând-o într-una modernă şi funcţională, a cărei sfinţire a avut loc duminică, 20 august 2017.
Noua unitate medico-socială „Sfântul Gheorghe“ din Dolhasca reprezintă prima unitate spitalicească a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Lucrările de reabilitare şi reconstrucţie a spitalului au beneficiat de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a spus: „Este un moment de bucurie sufletească, un moment de cercetare a cugetelor noastre ca să fim darnici, buni la inimă şi îngăduitori pentru cei din căminele de bătrâni, din căminele de copii şi din adăposturile spitaliceşti. Iar părintele Saftiuc, preoteasa şi fiul lor, Mihai, sunt oameni îngăduitori şi de ajutor, făcând peste puterile lor ceea ce au trebuit să facă pentru binele oamenilor“.
Spital modern pe locul unei clădiri părăsite
Ideea reconstruirii spitalului din Dolhasca a apărut în urmă cu mai mulţi ani, când s-a constatat cum clădirea unei şcoli părăsite şi cea a fostului spital stăteau să se prăbuşească. Preotul Gheorghe Saftiuc a început atunci renovarea vechii şcoli, pe care a transformat-o în Casa de copii „Sfântul Gheorghe“ şi unde 20 de copii au regăsit căldura familiei pierdute. Apoi, cu binecuvântarea IPS Pimen şi beneficiind de sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele a achiziţionat imobilul lăsat în paragină şi şi-a propus să-l redea comunităţii. Finanţările pentru ridicarea noului spital au venit în cea mai mare parte de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, de la Asociaţia „Mila Creştină“ din localitate, dar şi din partea altor instituţii, cum ar fi Ocolul Silvic „Silva Bucovina“.
Părintele Gheorghe Saftiuc le-a transmis celor adunaţi în curtea noului spital câteva gânduri la finalul slujbei de sfinţire: „Am convingerea că majoritatea celor prezenţi astăzi la acest multiplu eveniment cunosc istoria acestui loc, care va deveni un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti. Tot ce s-a făcut aici s-a făcut cu oameni şi pentru oameni. Da, pentru oameni, căci am văzut ca preot atâta suferinţă trupească în oameni, încât m-am simţit obligat să fac ceva şi pentru ei. Nu aş fi putut singur face. Nu e deloc jertfa mea personală sau a celor apropiaţi mie. E o jertfă comună nouă, tuturor, peste care Cel de Sus şi-a pus girul şi mila Sa. Astăzi, comunitatea din Dolhasca, din care mă mândresc că sunt şi eu o mică fărâmă, demonstrează că Biserica ştie, poate şi se implică în ceea ce numim vindecare sufletească, dar şi trupească. Efortul comun al Bisericii, al autorităţilor de stat şi locale, al societăţii civile a dat naştere acestei unităţi medicale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ce va servi nevoilor comunităţilor noastre din Dolhasca şi din împrejurimi“.
Noul spital, primul inaugurat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, dispune de 35 de paturi şi e deservit de medici, asistente medicale şi infirmiere. În afara spaţiilor spitaliceşti, au mai fost construite spaţii în care va fi montată noua aparatură, fiind luate în calcul realizarea unui laborator de analize, precum şi a unor spaţii destinate locuinţelor pentru medici.