Fundația Medicală „Providența” a organizat o nouă caravană medicală în Ștefănești, județul Botoșani

Campanii sociale

Fundația Medicală „Providența” a organizat o nouă caravană medicală în Ștefănești, județul Botoșani

Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica „Providența”, a desfășurat în data de 6 septembrie 2024 o caravană medicală în localitatea Ștefănești, județul Botoșani, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite pentru un grup de 69 de beneficiari: copii, adolescenți și persoane vârstnice vulnerabile, fără posibilități materiale și neasigurate medical.

Pentru a organiza în bune condiții activitatea cu caracter socio-medical, organizatorii au fost sprijiniți de pr. Mihai Haraga, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe - Ștefănești Târg” care a identificat grupurile aflate în nevoie, fără acces la servicii medicale periodice și de doamna preoteasă Mariana Haraga. 

Serviciile socio-medicale au fost acordate la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al Primăriei orașului Ștefănești, cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică a județului Botoșani.

La această caravană a participat o echipă de asistenți medicali ai Policlinicii Providența și medici din cadrul acestei unități medicale: dr. Alina Miclescu - medic primar - medicină internă, dr. Lavinia Andreea Rusu - medic specialist pediatru la Policlinica Providența, asistent medical Ana Maria Gheorghe și asistent social, Emilia Gheorghiasa - coordonator al Centrului de suport și situații de criză.

Așadar, 41 de copii și adolescenți proveniți din familii modeste au beneficiat de consult pediatric, iar 28 de persoane vârstnice cu situație de viață precară au beneficiat de consult de medicină internă.

În cadrul consultului de medicină internă s-au efectuat următoarele determinări: măsurarea glicemiei și a saturației oxigenului, măsurarea tensiunii arteriale, precum și efectuarea EKG (electrocardiogramă) și ecografie abdominopelvină. În funcție de patologia găsită, s-au distribuit pacienților medicamente din diferite clase (antiinflamtorii nesteroidiene, antitusive, antispastice, hepatoprotectoare, vitamine).

Toate investigațiile efectuate și examinarea clică s-au finalizat cu întocmirea scrisorii medicale ce a conținut: diagnostice, tratamente nou inițiate sau completări de tratamente, iar unde s-a impus, s-au recomandat investigații suplimentare.

În legătură cu activitatea socio-medicală întreprinsă, doctor de medicină internă, Alina Miclescu a afirmat: 

„Prin caravana efectuată la acest început de an nou bisericesc s-a evaluat starea de sănătate a unui grup de persoane de vârstă adultă, cu afectare diversă de organe și sisteme. Populația țintă a fost cea din mediul rural cu acces dificil la serviciile medicale de bază, vârstnici și populație neasigurată. În această activitate medicală s-a efectuat mai mult decât un screening, s-au diagnosticat noi patologii și s-au direcționat pacienții către investigații suplimentare. Elementul cheie dorit a fost de a îmbunătăți starea de sănătate a pacienților consultați și de a oferi suport în situațiile dificile”.

Medicul pediatru, Lavinia Andreea Rusu a menționat că: 

„Pacienții au fost copii din familii numeroase cu deficiențe nutriționale (obezitate sau hipotrofie ponderală), anemie și rahitism evolutiv. S-a observat lipsa investigațiilor de rutină, unii neavând efectuate analizele medicale de la naștere. Adolescenții investigați prezentau dezechilibre hormonale și necesitau consult de specialitate endocrinologic și ginecologic”. 

Pacienții au primit cu bucurie sprijinul socio-medical oferit de Fundația Medicală „Providența”.

Elena, pacientă a Caravanei Medicale a afirmat: 

„Mulțumim frumos doamnelor doctor pentru ajutorul pe care ni l-au dat! Pentru noi, cei bătrâni și bolnavi, contează foarte mult să știm că există astfel de oameni care se îngrijesc de noi doar din bunătate, fără să aștepte și fără să primească vreo răsplată”.

Fundația Medicală Providența va avea în evidență beneficiarii acestei caravane medicale și le va oferi sprijin în vedere facilitării și accesării serviciilor medicale recomandate de medici.

(Asistent social, Emilia Gheorghiasa - Coordonatorul Centrului de suport pentru situații de urgență/criză al Fundației Medicale Providența)

Citește despre: