Gheorghe Leahu a donat Patriarhiei Române 32 acuarele, „comori ale arhitecturii ortodoxe românești”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Gheorghe Leahu a donat Patriarhiei Române 32 acuarele, „comori ale arhitecturii ortodoxe românești”

Arhitectul Gheorghe Leahu a donat în 2018 Patriarhiei Române 32 acuarele. Acestea compun Expoziția „Comori ale arhitecturii ortodoxe românești” vernisată miercuri la Palatul Patriarhiei, în prezența Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa i-a oferit arhitectului diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2018 – An omagial al unității de credință și de neam și an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română.

Cele 32 de acuarele realizate de arhitectul originar din Basarabia conțin imagini din București, Iași, nordul Moldovei: Voroneț, Sucevița, Moldovița, Dragomirna, Arbore, Humor și nuclee de ctitorii sfinte din Vâlcea: Hurez, Cozia, Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn. Preafericitul Părinte Patriarh a apreciat faptul că Gheorghe Leahu este un om „harnic și darnic” care are „conștiința unității naționale”.

„Are conștiința unității naționale, este un bun român și are totdeauna nostalgia locurilor natale din Basarabia”, a spus Părintele Patriarh despre Gheorghe Leahu potrivit Radio Trinitas.

Patriarhul României a semnalat că donația către Patriarhia Română nu este singulară, „ci a mai făcut alte trei donații, la alte instituții, ceea ce înseamnă că este și harnic și darnic”. Pentru meritele amintite și pentru donația oferită în Anul Centenar, Gheorghe Leahu a primit Diploma și medalia comemorativă a anului 2018.

Arhitectul în vârstă de 86 ani a subliniat că el consideră „Comori ale arhitecturii ortodoxe românești” ca fiind „cea mai bogată și mai prețioasă expoziție de acuarelă pe care eu am făcut-o în viața mea”. Făcând o comparație cu expozițiile sale din New York, Cleveland, Chicago, Paris, Tel Aviv, Veneția, Gheorghe Leahu a spus că „nicăieri nu a fost o atmosferă atât de dumnezeiască”, apreciind totodată felul în care arată Palatul Patriarhiei în urma lucrărilor de restaurare.

Pentru reconsolidarea clădirii istorice au fost investite 67 de milioane de lei din fonduri europene. Află mai multe despre proiect și despre părintele Liviu Nechita care a coordonat reabilitarea Palatului Patriarhiei într-un interviu oferit recent pentru RFI. Arhitectul Gheorghe Leahu s-a născut în data de 10 mai 1932 în orașul Chișinău. Are o bogată activitate profesională, fiind inclus între cei 28 arhitecți români de prestigiu, creatori de patrimoniu cultural din ultimii 120 ani.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: