Godoncourt, Franța: Pelerinajul de Adormirea Maicii Domnului a avut loc și în acest an

În fiecare an, cu ajutorul Maicii Domnului, cei care au rămas pribegi prin Europa largă, merg să se roage împreună cu maicile la Privegherea și Prohodul Maicii Domnului, participând apoi și la Sfânta Liturghie, pe 15 august.

Nu exista bucurie mai mare decât să fie frații împreună, mai ales pentru cei înstrăinati și pribegi, aflați la depărtare de neamurile lor. În pribegie au înțeles, mai mult ca oricand, că neamurile noastre sunt cele întru Hristos. Români, moldoveni, ucraineni, libanezi, georgieni, greci, ruși, olandezi și bineînțeles, nu în ultimul rând francezi, s-au rugat împreună timp de trei zile la mănăstirea Godoncourt. Credincioșii, ca întotdeauna, s-au ostenit să vină de la mari depărtări: din România, Germania, Spania, Luxembourg, Olanda, Elveția, dar și de la sute de kilometri depărtare, din Tour, Paris, Strasbourg, Reims, Nancy, Metz, Dijon, Besançon, Iași, București, Baden Baden, precum și din alte localități.

În liniștea nopții rugăciunile au răsunat liniștite la lumina lumânărilor, iar procesiunea în jurul bisericii a dus mulțumire și bucurie. Cântările la strana au fost purtătoare de rugăciune și interpretate în duh isihast de către Marilyn Accaoui Leignel, împreună cu studenții ieșeni Anna Nitzsche, Teodora Irava și Ștefan Tersina, aflați la mănăstire cu o bursă Erasmus, și care ne-au fost încredințați nouă de către profesorul lor de la Universitatea de Arte din Iasi, d-l Adrian Sîrbu. Cinci preoți de pe cuprinsul Franței, români și francezi au săvârșit Sfânta Liturghie în sobor.

Pelerinajul de Adormirea Maicii Domnului la mănăstirea Godoncourt a fost inițiat acum câțiva ani de către Părintele Vasile Somle, paroh la Parohia din Tour. Anul acesta a fost organizat cu precădere de Părintele Vasile Iorgulescu, protopop în regiunea Grand Est din Franța și paroh al bisericii din Strasbourg.

Au fost implicați în organizare, împreună cu parohiile, Părintele Emil Tanca paroh la Mulhouse, Parintele Gilbert Deprugney din Metz, precum si Părintele Iosif Demanet, preotul mănăstirii Godoncourt. Toate evenimentele au avut loc cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit, IPS Părinte Iosif. (Mon. Doroteea Ștefanache)

Ultimele din categorie