Hram și hirotonie întru diacon la München: Cea mai veche parohie bavareză și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, pe Sfânta Parascheva

Duminică, 11 octombrie 2020, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München și-a sărbătorit, anticipat, cel de-al doilea hram, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Serafim l-a hirotonit întru diacon pe teologul Nicolae Canciu, pe seama parohiei müncheneze.

Începând din anul 2017, cea mai veche parohie ortodoxă românească din Bavaria prăznuiește anual cel de-al doilea hram, sau hramul mic, pe Sfânta Parascheva de la Iași. Acest lucru s-a întâmplat și în acest an, hramul fiind sărbătorit anticipat, cu un număr mai restrâns de credincioși, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim. Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. dr. Daniel Benga, părintele paroh dr. Alexandru Nan, protopop al Bavariei, părintele Dumitru Aman de la Parohia Garmisch și diaconii Dumitru Dura, secretar eparhial și Marius-Petrică Ciorbea de la München. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Serafim l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Nicolae Canciu.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, pr. prof. dr. Daniel Benga a vorbit despre cele două texte evanghelice, referindu-se în mod special la Sfinții Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic. Părintele Benga a afirmat că putem considera această duminică ca fiind cea de a doua Duminică a Ortodoxiei. Pornind de la una din scrierile Sfântului Ioan Damaschinul, pr. prof. Benga a prezentat cele șase tipuri de icoane, pe care noi le putem întâlni în lumea aceasta, prima dintre ele fiind chiar Fiul, „icoana” Tatălui.

După împărtășirea clericilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim i-a îndemnat pe credincioșii prezenți, dar și pe cei care au urmărit slujba transmisă pe facebook, să-și trăiască viața în Hristos și în Biserică, vorbind despre „calea care duce de la minte la inimă”, subliniind importanța rugăciunii în viața creștinului care trăiește într-o lume zbuciumată, tulburată și împrăștiată, marcată de neliniște și de teamă.

La sfârșitul slujbei, părintele paroh Alexandru Nan i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim pentru momentele de bucurie trăite împreună, alături de preoții slujitori și de credincioși și l-a felicitat pe noul diacon al parohiei, părintele Nicolae Canciu.  

Atmosfera de bucurie a continuat la agapa organizată de către parohie, în cerc restrâns, din cauza restricțiilor impuse de  pandemie. (pr. Alexandru Nan)

Ultimele din categorie