Hram la Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din Iași: „Slujbele pe care le săvârşim sunt legături între inimile noastre şi punţi către Dumnezeu”

Arhiepiscopia Iaşilor

Hram la Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din Iași: „Slujbele pe care le săvârşim sunt legături între inimile noastre şi punţi către Dumnezeu”

Singura parohie din ţara noastră ce îl are ca prim ocrotitor pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, situată în cartierul ieşean Păcurari, în curtea Cimitirului Ortodox „Sfântul Ioan Botezătorul”, şi-a serbat zilele trecute hramul. Sărbătoarea a debutat miercuri seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi şi de la parohiile învecinate, protos fiind părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi a continuat ieri cu Sfânta Liturghie şi cu celelalte slujbe dedicate hramului. Credincioșii prezenți la slujbele dedicate hramului au primit și noul număr al publicației parohiale - „Icoana credinței” - ce apare trimestrial.

Ieri, 18 octombrie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstit Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor din Noul Testament. Cu această ocazie, paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul ieşean Păcurari şi-a serbat ocrotitorul.

Numeroşi credincioşi, alături de oficialităţi locale, au participat în seara zilei de miercuri la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi şi de alte parohii de pe cuprinsul Arhiepiscopiei, protos fiind părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele vicar, care a subliniat care este misiunea preoţească într-o parohie nou-înfiinţată: „Misiunea şi slujirea părintelui Marian Nimerincu, a preotului dumneavoastră paroh, se aseamănă întrucâtva cu situaţia de la începutul Bisericii, din veacul apostolic, atunci când Sfinţii Apostoli înşişi sau ucenicii Sfinţilor Apostoli, aşa cum a fost şi Sfântul Evanghelist Luca, au avut ca misiune esenţială aceea de a forma comunităţi care, în limbajul nou-testamentar, au fost desemnate ca biserici locale. Cu acest apelativ de biserică locală, de «Biserică a lui Dumnezeu», se adresează Sfântul Apostol Pavel în epistolele sale către creştinii din comunităţile creştine, văzându-i totodată pe creştinii din aceste comunităţi ca pe nişte sfinţi. Felicitări părintelui Marian, care, pe lângă slujirea pe care o are la Centrul eparhial, aceea de inspector eparhial, a reuşit, într-un timp atât de scurt, să contureze deja o comunitate de credincioşi, o «Biserică a lui Dumnezeu», ca să folosesc expresia din Noul Testament, în sensul de comuniune şi comunitate a credincioşilor acestei parohii”.

De asemenea, părintele paroh Marian Nimerincu a subliniat în cuvântul său faptul că ridicarea unei biserici de zid trebuie precedată de ridicarea bisericii din sufletul credincioşilor: „Deşi în acest loc se varsă multe lacrimi, iar câteodată este multă tristeţe fiindcă de aici pleacă spre Împărăţia lui Dumnezeu poate cei mai importanţi oameni ai sufletelor noastre, totuşi această parohie nu este una tristă, nu este o parohie bătrână, ci este o comunitate viabilă, tânără, o parohie care promite pe viitor să nu fie o simplă adunare care se întâlneşte într-un loc, ci o comunitate care gravitează şi care este înglobată în duhul rugăciunii şi al Bisericii mărturisitoare atât acum, cât şi peste veacurile ce vor veni. Iubiţi credincioşi, atunci când am venit în parohie v-am promis ceva, anume că nu voi face biserica de zid până când nu voi reuşi că construiesc biserica din sufletul dumneavoastră. Îmi doresc să fie aşa cum am promis, iar slujbele acestea pe care le săvârşim - mulţumindu-le părinţilor care ne sunt alături -, cât şi momentele de tristeţe sau de bucurie pe care le petrecem împreună sunt de fapt punţi între sufletele noastre, sunt legături ale inimilor noastre şi în acelaşi timp sunt punţi către Dumnezeu”.

Seara s-a încheiat cu un minirecital de cântări religioase, intonat de un grup de elevi. Sărbătoarea hramului Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul Păcurari a continuat ieri, când credincioşii au participat la celelalte slujbe dedicate hramului: Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Slujbele au fost oficiate tot de un sobor numeros de preoţi, cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii fiind rostit de pr. Virgil Adrian Morărescu de la Parohia „Sfântul Varlaam” - Green Park, Iaşi.

Credincioșii prezenți la slujbele dedicate hramului au primit și noul număr al publicației parohiale - „Icoana credinței” - ce apare trimestrial.

O parohie nou înființată

Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” este o parohie nouă, înfiinţată prin hotărârea Consiliului eparhial Iaşi în vara anului 2016. Având în vedere expansiunea demografică în toate zonele limitrofe ale oraşului Iaşi, din punct de vedere misionar era nevoie de o nouă parohie în cartierul Păcurari - Munca Invalizilor, având în vedere numărul mare de locuinţe construite în zonă, pe versantul paralel cu Cimitirul evreiesc.

Paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” - Păcurari din Iaşi a fost sfinţit pe data de 27 decembrie 2016 de un sobor de preoţi.

Locaşul de închinare se află pe strada Elisabeta Rizea numărul 27, în curtea Cimitirului „Sfântul Ioan Botezătorul” şi a fost amenajat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de părintele paroh Marian Nimerincu, ajutat de câţiva donatori. Amintim că Parohia „Sfântul Apostol Luca” deţine în prezent două spaţii donate de inginerul Sorin Ionescu. În primul funcţionează paraclisul şi o capelă mortuară, iar cel de-al doilea este destinat praznicelor pentru cei adormiţi. În prezent, părintele paroh şi comunitatea de enoriaşi doresc să construiască o nouă biserică parohială.

Citește despre: