Hram la Schitul din Poiana cerbului – Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Hram la Schitul din Poiana cerbului – Mănăstirea Neamț

Schitul din Poiana cerbului a Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul pe 17 iulie, la pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Marina. Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoare a fost oficiată în agheasmatarul recent construit în curtea sfântului locaș. 

În fruntea soborului de preoți și diaconi s-a aflat părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă. Din sobor au mai făcut parte părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, arhimandritul Calinic Proca egumenul Schitului Icoana Nouă, alți egumeni ai schiturilor aparținătoare lavrei nemțene, precum și câțiva preoți veniți să aducă prinos de cinstire Sfintei Mucenițe Marina.

În cuvântul de învățătură rostit părintele arhimandrit Hariton a subliniat importanța cinstirii sfinților, în general, și a martirilor, în mod special. Vorbind despre viața Sfintei Marina, părintele a evocat mucenicia ei ca mărturie de credință în Hristos. În încheiere a concluzionat: „Viața Sfintei  Mucenițe Marina este o pildă de curaj, curăție și credință de neclintit. Într-o lume care iubește prea mult trupul și se teme de suferință, Sfânta Marina ne amintește că adevărata frumusețe se află în curajul de a-L mărturisi pe Hristos, chiar și în fața morții”.

La finalul Sfintei Liturghii părintele stareț Benedict a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea zilei de praznic, adresând cuvinte de recunoștință soborului de preoți, credincioșilor prezenți, dar mai ales părintelui arhimandrit Calinic Proca, cel care, cu osteneală și jertfelnicie, a ridicat acest loc de rugăciune într-o zonă cu adâncă încărcătură isihastă. Părintele stareț a subliniat că: „cinstirea Sfintei Marina a devenit pentru toți cei prezenți un prilej de întărire în credință, de înnoire lăuntrică și de mărturisire mai vie a lui Hristos, Cel răstignit și înviat”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Vânătorii lui Ștefan cel Mare” din comuna Vânători-Neamț, dirijat de prof. Cristina Petrariu, care, asemenea anilor trecuți, a ales să își arate evlavia prin cântare și rugăciune la acest hram, aducând slavă lui Dumnezeu și cinste ocrotitoarei noului așezământ monahal. După slujba Parastasului pentru cei adormiți, toți cei prezenți au participat la tradiționala agapă frățească de hram.

Schitul din Poiana cerbului se află la o distanță de aprox. 3 km de Schitul Icoana Nouă. Lucrările de construcție au fost începute, acum 4 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, de către părintele arhimandrit Calinic Proca, egumenul Schitului Icoana Nouă a Mănăstirii Neamț. Biserica noului locaș deja ridicată, cu hramurile Sfânta Muceniță Marina și Sfântul Filaret cel Milostiv, se află la stadiul executării picturii interioare. Locul ales pentru zidirea noului așezământ monahal a fost cândva binecuvântat de către marii sihaștri ai lavrei nemțene care se nevoiau în aceste ținuturi retrase. Viața isihastă, luminată de prezența lui Dumnezeu, și-a găsit din vechime adăpost în pădurile dese și văile tăinuite ale ținutului Neamțului. Aici, între codrii seculari și stânci care ating cerul, sufletul monahului se dezbrăca de grijile lumești, ca să se îmbrace în taina rugăciunii neîncetate. Nu întâmplător, în inima muntelui, schiturile au înflorit minunat, păzind duhul Sfântului Paisie de la Neamț, al Sfântului Iosif de la Văratic și al atâtor alți nevoitori necunoscuți lumii, dar știuți și plăcuți lui Dumnezeu.

Citește despre: