Hram la Vorona: „Faptele noastre pot să-L nască pe Hristos în inimile oamenilor sau pot să-L alunge”
Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit principalul hram marți, 8 septembrie, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului. Bucuria sărbătorii a fost întregită de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Pelerinii şi-au îndreptat şi anul acesta paşii către Mănăstirea Vorona, care şi-a serbat principalul hram marți, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Să mergem de la hramul Voronei spre locurile în care viețuim cu trei gânduri, în mod special, iubiți credincioși. Primul gând ar fi acesta: Nu avem în cer și pe pământ un ajutor mai mare decât rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În al doilea rând, e bine să conștientizăm că nașterea de prunci este taina cea binecuvântată pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ, căci nu este un lucru mai minunat decât purtarea în pântece a unui prunc, nașterea lui și creșterea lui în frică de Dumnezeu, dragoste de neam și rușine de oameni. În al treilea rând, e bine să recunoaștem adevărul că faptele noastre pot să-L nască pe Hristos în inimile oamenilor sau pot să-L alunge pe Hristos inimile lor. Să-L rugăm pe Dumnezeu să facem alegerea cea bună, ca viețuirea noastră în rugăciune și pocăință să-L aducă pe Hristos în noi și în lume. Rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu sunt întru mare ajutor pentru această mare taină a prezenței lui Hristos în inima noastră, în inimile celor din jurul nostru, în inima și sufletul lumii”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.
În cadrul slujbei arhierești, tânărul Emilian Vicovan a fost hirotonit întru diacon.
Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale, precum şi în cele trei sfinte locaşuri: Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“.
Mănăstirea Vorona este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe teritoriul comunei Vorona din judeţul Botoşani. Este amplasată în mijlocul unei păduri, aflată la o distanţă de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Botoşani din anul 2004. Stareță este stavrofora Teofana Scântei.