Hramul Catedralei „Naşterea Domnului” din Brăila

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Hramul Catedralei „Naşterea Domnului” din Brăila

Praznicul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă pentru credincioşii brăileni un prilej de îndoită sărbătoare: bucuria venirii în lume a Pruncului dumnezeiesc şi hramul Catedralei „Naşterea Domnului“ din Brăila.

Ca în fiecare an, hramul impunătoarei biserici din centrul urbei brăilene a fost sărbătorit în a doua zi de Crăciun. Mulţimea numeroasă a credincioşilor a fost prezentă, cu mic cu mare, încă din ajun, la slujba Vecerniei şi a Litiei.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, precum şi din municipiile Galaţi şi Brăila.

La finalul Sfintei Liturghii, copii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, au susţinut un scurt program de colinde şi poezii. Acestora li s-au alăturat reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi, patronată de Sfinţii 40 de Mucenici, coordonaţi şi îndrumaţi de pc. pr. capelan Adrian Vanghele, care au interpretat colinde în limbajul mimico-gestual.

Programul zilei s-a încheiat prin vernisarea Expoziţiei de icoane pe sticlă „Bucurie sfântă“, realizate în cadrul Cercului de pictură iconografică „Naşterea Domnului“ de către elevi de la clasele I-VIII.

La final a fost organizată tradiţionala agapă frăţească.

***

Catedrala „Naşterea Domnului” din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 130 de persoane, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

(Sursa: edj.ro)

Citește despre: