Hramul cel mare al Putnei: „O numim Maica Domnului și avem credință că este și Maica noastră a tuturor”
Joi, 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Putna și-a serbat hramul istoric. La Sfânta Liturghie au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franței și Europei de vest și sud, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Toma, Episcop de Broneț, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi.
În ciuda vremii nefavorabile, câteva mii de credincioşi au fost prezenţi în „Ierusalimul neamului românesc” pentru a participa la hramul Mănăstirii Putna şi a se închina la moaștele Sfântului Iacob Putneanul, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la mormântul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare şi Sfânt. Și anul acesta, la slujba hramului istoric al așezământului monahal au venit credincioşi din întreaga ţară, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova.
Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franței și Europei de vest și sud, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Toma, Episcop de Broneț, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi.
„Cei care credem ne exprimăm nădejdea că sufletele celor adormiți sunt primite de Hristos în brațele Sale”
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a vorbit despre universalitatea iubirii Maicii Domnului. „O numim Maica Domnului și avem credință că este și Maica noastră a tuturor, care se roagă pentru noi și ne ocrotește”, a spus Înaltpreasfinția Sa. Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a evidențiat ierarhul, „este izvor de nădejde și de bucurie”. Este o sursă neîncetată de speranță pentru că „ne întărește nădejdea că sufletul nostru va fi primit în brațele Mântuitorului Iisus Hristos”.
Ierarhul a vorbit în cadrul omiliei sale și despre suportul moral pe care-l oferă icoana sărbătorii pentru fiecare credincios. „Icoana praznicului ar trebui să fie cunoscută tuturor celor care cred în adormire și nu în moarte”. „Cei care credem ne exprimăm nădejdea că sufletele celor adormiți sunt primite de Hristos în brațele Sale, așa cum ne încredințează icoana Adormirii Maicii Domnului”, a menționat Mitropolitul Nicolae. Dacă troparul Adormirii Maicii Domnului „condensează întreaga misiune pământească a Fecioarei Maria”, sfârșitul troparului „întărește această credința că prin rugăciunile ei vor fi izbăvite din moarte sufletele noastre”.
Părintele Iosif Spoială a fost hirotonit întru ieromonah
În cadrul Sfintei Liturghii, la momentele cuvenite au avut loc două hirotonii: una întru ierodiacon și una întru ieromonah. Ierodiaconul Iosif Spoială, cunoscut tuturor apropiaților Putnei pentru vocea sa deosebită, a fost hirotonit de IPS Arhiepiscop Pimen întru ieromomonah. Momentul a fost unul emoționant atât pentru ierarh cât și pentru părintele stareț Melchisedec Velnic, având în vedere că părintele Iosif a ales calea monahală la vârsta de doar 14 ani. „Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a lăcrimat astăzi pentru părintele Iosif, la hirotonia lui. Părintele Iosif, așa cum mai glumesc cu el, când a venit la mănăstire, la 14 ani, nu se vedea din dosul stranei; se prindea cu ambele mâini de strană ca să vadă să citească. De atunci a crescut și a fost tot timpul timpul viețuitor al mănăstirii noastre, urmând de la mănăstire seminarul, facultatea și celălalte”, a subliniat starețul Putnei.
„Maica Domnului a unit cerul cu pământul”
La final Sfintei Liturghii, stareţul Velnic Melchisedec i-a îndemnat pe toţi credincioşii să se roage la Maica Domnului pentru unitate. „Fiecare sărbătoare a Maicii Domnului este o bucurie în cer şi pe pământ. Căci Maica Domnului a unit cerul cu pământul şi i-a bucurat pe cei de sus şi pe noi oamenii, deopotrivă. Din unitate, din unire răsare bucuria de a fi împreună de a ne bucura unii de alţii. Ea este Maica unităţii. De aceea Ștefan cel Mare, când a reuşit să unească hotarele Moldovei, a început să construiască Mănăstirea Putna şi a închinat-o Maicii Domnului acum 553 de ani, când a pus temeliile acestei biserici. Și Maica Domnului l-a ajutat şi acum 550 de ani a sfinţit Mănăstirea Putna. Pe 3 septembrie vom serba 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna”, a spus stareţul Mănăstirii Putna. Starețul Putnei a ţinut să mai amintească faptul că la această mănăstire nu s-a întrerupt niciodată oficierea Sfintei Liturghii, nici în perioada ocupaţiei austriece şi nici în timpul comunismului.
De asemenea, părintele Melchisedec Velnic a precizat că, recent, Guvernul României a organizat, la Muzeul Luvru din Paris, în Franţa, o expoziţie extrem de importantă la care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a participat cu 12 broderii de la Mănăstirea Putna şi cu alte două de la Mănăstirea Suceviţa.
„Să ne rugăm pentru unitate, pentru smerenie şi nădejdea noastră este că Ea va ţine unit acest popor. Pe cei din ţară şi pe cei din Nordul Bucovinei şi din Basarabia, pe care îi iubim şi alături de care suntem, şi pe toţi cei din Diaspora, pe toţi românii care sunt în toate colţurile acestei lumi şi pe care îi aşteptăm să se întoarcă acasă, pentru că avem multe de făcut în ţară”, a mai spus părintelene Melchisedec. În cuvântul său, stareţul mănăstirii a amintit și faptul că joi s-a împlinit un an de când a fost reluată circulaţia feroviară pe ruta Suceava - Putna, el precizând că toţi cei care circulă cu acest tren pot intra gratuit la muzeul lăcaşului de cult.
Joi, 16 august, la Mănăstirea Putna a avut loc la Mănăstirea Putna Sfânta Liturghie arhierească la pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni. La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna. (Surse: Basilica.ro, Monitorulsv.ro)