Hramul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii" din Țara Năsăudului
În Vinerea Luminată, 25 aprilie 2014, Biserica Ortodoxă a făcut prăznuirea Izvorului Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care ne arată mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în lucrarea mântuirii oamenilor. În toate Bisericile Ortodoxe, Sf. Liturghie a fost precedată sau urmată de slujba de Sfinţire a apei.
În această zi, Mănăstirea Salva din Ţara Năsăudului şi-a serbat hramul, sărbătoarea fiind marcată prin Liturghie Arhierească săvârşită de Mitropolitul Clujului, IPS Părinte Andrei. La intrarea în localitatea Salva, ierarhul a fost aşteptat de protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, de primarii localităţilor învecinate şi o ceată de 9 călăreţi, care l-au însoţit pe Părintele Mitropolit până la mănăstire. La poarta aşezământului monahal, IPS Andrei a fost întâmpinat de obştea mănăstirii, un sobor de peste 30 de preoţi şi în jur de 3000 de credincioşi, între care s-au numărat şi autorităţi locale şi judeţene.
Slujba a fost oficiată cu începere de la ora 10 pe o scenă special amenajată în incinta mănăstirii.
Maica Domnului, mijlocitoarea credincioşilor către Iisus Hristos, Izvorul Tămăduirii
În cuvântul de învăţătură IPS Părinte Andrei le-a vorbit credincioşilor despre Maica Domnului, mijlocitoarea credincioşilor către Cel care este Izvorul Tămăduirii şi anume, Mântuitorul nostru Iisus Hristos: “Maica Domnului ne conduce pe noi pe toţi înspre Izvorul Tămăduirii. În Evanghelia după Ioan aflăm cine este Izvorul Tămăduirii. Izvorul Tămăduirii este Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos care a Înviat din morţi: Iar în ziua cea din urmă, ziua cea mare a sărbătorii, Iisus a stat între ei şi a strigat, zicând: dacă însetează cineva să vină la Mine şi să bea. Cel ce crede în Mine precum a zis Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui (Ioan 7, 37-39). De fapt, încă din Vechiul Testament proorocii au prevestit că Domnul Iisus Hristos este Izvorul Tămăduirii”.
La finalul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit avocatului Gavril Săsărman, Crucea Transilvană pentru implicarea sa în proiectul de renovare a mănăstirii.
Potrivit maicii stareţe, stavrofora Emanuela Moisa, Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” de la Salva a fost înfiinţată în 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Bazele aşezământului monahal au fost puse de un sobor de maici venite de la Mănăstirea Govora, sub îndrumarea părintelui duhovnic Teofil Roman, actualmente Ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Piatra de temelie a bisericii-paraclis a fost sfinţită pe 14 mai 1994, iar locaşul de rugăciune a fost ridicat în doar 30 de zile, pe locul donat de credincioasa Varvara Cotuţiu.
Pe 10 mai 1996 a fost sfinţită piatra de temelie pentru biserica mare care a fost târnosită de IPS Andrei anul trecut de sărbătoarea hramului. (Sursa: mitropolia-clujului.ro)